Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amanda gick till final i manustävling

Hon såg en lapp om tävlingen och skrev snabbt en text - nu har hon chansen att vinna 50 000 kronor.

Amanda Åström Ericsson från Nyby i Lit har gått vidare i Riksteaterns stora manustävling.

– Jag hade absolut inga förväntningar på den här tävlingen. Om jag läser texten i dag kan jag knappt förstå att den gick vidare, säger Amanda Åström Ericsson.

Det var i början av september som hon såg en lapp om Riksteaterns manustävling. Hon skrev snabbt tre texter, sedan lät hon dem vara ett tag därför att hon inte blev nöjd med dem. När det var några dagar kvar tills tävlingen gick ut skyndade hon sig att skicka in den ena. Nu har hon fått beskedet att texten valts ut som en av de fem bästa från norrlandsregionen. Därmed är hon med och tävlar om förstapriset, att få sitt manus omgjort till pjäs och 50 000 kronor.

– Det är jätteroligt. Eftersom jag ändå kommit så här långt så vet man ju inte, jag kanske har en chans, konstaterar Amanda Åström Ericsson.

19-åriga Amanda Åström Ericsson tog studenten i våras från samhällsvetenskapliga programmet och nu funderar hon på att läsa vidare till civilingenjör. Skrivandet har hon alltid haft med sig och om hon vinner förstapriset vill hon använda pengarna till att utveckla det.

– Jag skriver i sort sett varje dag, små notiser när jag går och lägger mig eller när jag sitter på bussen, berättar hon.

Hennes manus heter "Kattöga" och handlar om ett möte mellan en tjej och en kille. Tjejen har tidigare varit med om en obehaglig situation och vill inte hamna i en sådan igen. Hennes frustration tar hon ut över killen.

– Egentligen kan jag inte säga vad den handlar om, för jag vet inte, men det handlar lite om att hamna i situationer man lovat sig själv att inte hamna i igen men man gör det ändå. Det blir till en bomb inom en och till slut exploderar det.

"NY TEXT!" är Sveriges största manustävling där Riksteatern står som initiativtagare. Alla som vill får vara med, texterna får vara max 10 000 ord och de ska vara ämnade för scenen snarare än soffan. Tävlingsdeltagarna delas in i fem regioner och från varje region går mellan fem till sju deltagare vidare. Amanda Åström Ericsson är en av fem tävlingsdeltagare från region norr som gått vidare.

De som gått vidare får sin text uppläst av skådespelare vid en speciell reading. Deltagarna kommer även få träffa en dramaturg för att få coachning i textutveckling. De som sedan går vidare till final tävlar om att få sitt manus omvandlat till en teaterpjäs och 50 000 kronor.

Anders Frank från Östersund har också gått vidare från region norr. Hans, Amanda Åström Ericsson och de tre andra finalisterna från norr kommer få sina texter upplästa i Umeå 20 januari.