Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amanda har fem hundvalpar hemma – och alla är lika söta

/
  • Amanda lär Katie att sitta, då är det bra att ha lite godis eller korv i fickan.
  • Valparna gillar att springa genom som lektunnel. Ibland följer Amanda med och busar i valphagen.

Annons

Amanda Andersson är 4 år och bor i byn Fjäl utanför Lit. I år fick hon något väldigt ovanligt i sitt påskägg. Familjens hund Isobel fick nämligen fem små valpar på skärtorsdagen. Nu är valparna snart tillräckligt stora för att flytta hemifrån så Amanda ser till att hinna gosa och träna så mycket som möjligt med dem.

– Jag gosar med dem, klappar dem och sen leker de ganska mycket med varandra. De bits och hoppar, sedan låter de roligt när man busar med dem.

en av valparna, den ska heta Katie. Nästan alla Katies syskon har redan bokats av andra familjer som väntar på att få hem sin nya hund. Tills dess är det Amanda och hennes mamma som ser efter valpkullen.

– Ibland gnäller de och då måste jag gå dit och se efter om någon har klämt sin tass eller så. Då får man blåsa på tassen om man vill.

Men man gosar inte bara med valparna, när man har hand om valpar måste man göra annat också.

– Man har godis i fickan, så att man kan vara ute och träna med hundarna.

– Man lär dem att trava, som hästar ungefär, så att de kan springa fint på hundutställningar. Sedan lär man dem att sitta och snurra runt, runt. Man måste träna valparna jättemycket.

ställa ut valparnas mamma, Isobel, i en speciell barnklass. Under tiden ska hon träna och gosa med Katie och kanske åka och hälsa på de andra valparna när de har flyttat hemifrån.

Amandas mamma, Camilla Karlsson, föder upp hundar och har Fjällglimtens kennel. Hon förklarar att det finns mycket och tänka på innan man köper en hundvalp.

Mer läsning

Annons