Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amanda Kernell får DN:s kulturpris efter succén med "Sameblod"

Långfilmsdebutanten Amanda Kernell tilldelas DN:s Kulturpris för sin hyllade "Sameblod".

"Nyansrika och känslostarka 'Sameblod' skildrar frihetslängtan, kärlek, uppror och förluster i Sápmi. Långfilmsdebuterande Amanda Kernell har fångat såväl svensk som internationell publik med sin engagerande skildring av en historisk skamfläck", säger juryn i sin motivering.

Väldigt roligt, jag är jätteglad. Det ger kraft och energi till att fortsätta arbeta, säger Amanda Kernell till Dagens Nyheter.

Priset är på 50 000 kronor och delades ut på måndagskvällen. Bland de nominerade fanns även skådespelaren och manusförfattaren Henrik Dorsin för operetten "Glada änkan", designern Bea Szenfeld för Alice Bah Kuhnkes Nobelkreation, författaren Agnes Lidbeck för romanen "Finna sig" och tonsättaren Andrea Tarrodi för kompositionen "Liguria" och skivan "String quartets".

Tidigare har bland andra Liv Strömquist, Anna Odell och Frida Hyvönen tilldelats DN:s kulturpris.

"Sameblod" hyllades även nyligen på Guldbaggegalan, då den belönades med åtråvärda Guldbaggens publikpris samt priser i kategorierna bästa kvinnliga huvudroll, bästa manus och bästa klipp.

TT