Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amarone – det nya trendvinet

Vilket är det godaste vin du vet? På den frågan svarade sannolikt nio svenskar av tio rioja på 80-talet och fram till cirka 1995.
I dag svarar många amarone.

Annons

På senare år har denna vintyp från norditalienska Veneto seglat upp som favorit hos väldigt många, trots att vinerna kostar kring 200 kronor och uppåt.

För tio år sedan var det bara en exklusiv grupp som kände till dessa viner. Vintypen är dock inte på något sätt ny, tvärt om har den anor som sträcker sig tusentals år tillbaka.

som är speciellt med amarone?

Jo, vinet, som kan betecknas som en turbovalpolicella, görs på druvor som får torka under flera månader i luftiga lador innan de pressas och blir till vin. Torkningen gör att vattnet i druvorna dunstar bort, medan aromer och sockerhalt koncentreras. Tanninerna (den sträva garvsyran) sordineras också vilket ger ett mycket smakrikt, alkoholstarkt, vin utan mycket strävhet.

druvor förekommer även i andra länder, men då främst till söta viner. Även i Valpolicella-området, i närheten av Verona, där amarone görs var dessa viner tidigare söta och gick under benämningen recioto fram till mitten av 1900-talet. Då började man jäsa ut vinerna helt så de blev torra och benämndes amarone.

Till vilken mat dricker man vinerna? Smakrikedomen gör att det även krävs smakrik mat på tallriken. Helst mörkt kött, gärna vilt, i mustiga grytor. Amarone passar även utmärkt till vällagrade hårdostar typ parmesan och västerbotten. På senare år har det även blivit trend att dricka amarone till fin mörk choklad. Fungerar också utmärkt på egen hand, som ett vino di meditazione (meditationsvin) som italienarna säger.