Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amerikaner föll för Hypertension

Hårdrocksbandet Hypertension från Odensala släppte sitt allra första fullängdsalster på kassett i våras.

Ett amerikanskt skivbolag har nappat och i dag släpper bandet sin första platta på bred front. På fredag firar de med konsert på Gamla tingshuset.

Bröderna Henrik och August Låsgårdh har spelat tillsammans och gjort musik ihop sedan de kunnat hålla i instrument. För ungefär 7 år sedan började de söka efter en trummis för ett band som de skulle starta.

En kille som, liksom bröderna, gick på Storsjöskolan svarade:

– Jag sa att jag spelade trummor, fast egentligen hade jag aldrig spelat något över huvud taget tidigare, berättar Axel Holmström och skrattar.

De tre träffades i en replokal på fritidsgården i Lillsjön och spelade "Jämtlandssången" ihop.

– Henrik och August spelar en massa instrument, och gav mig en chans. De har lärt mig mycket, och vi har nog aldrig riktigt pratat om hur det började, säger Axel som från den dagen innehar posten som bandets batterist.

Trion har provat på en rad olika genrer och uppträtt under olika namn, men sedan 2011 har de landat i en musikyttring och namnet Hypertension.

– Vår musik är väldigt mycket influerad av gammal thrash metal, med band som Razor, Sacrifice och Slaughter bland annat. Vi har alltid skrivit eget material, och ofta bygger det på att gitarristen August kommer på en melodi. Henrik står för texterna, säger Axel.

Bandet släppte sin första demo 2011 och under hösten 2012 spelade de in vad som nu blivit en cd.

– Vi arbetade länge med den. Men det är svårt att hitta någon som vill ge ut sådan här musik. Så i våras släppte vi till slut albumet som en kassett.

Ett analogt medium som passade utmärkt menar Axel:

– Ja, vår musik ska inte låta modernt – det ska vara gammalt och rått.

Inspelningarna på just den kassetten lades upp på sajten Bandcamp, och väckte sedermera intresse hos det amerikanska skivbolaget Stormspell records. Det är de som i dag släpper samma material på cd.

– Stormspell records jobbar mycket med underground-musik inom hårdrocksgenren, berättar Axel.

Bolaget har tryckt upp cd-skivor av vilka en del skeppats över till Östersund. Resten säljs och distribueras via bolagets hemsida.

CD:n "Primeval tyrants prevail" innehåller nio spår med titlar som "Across the holy graves", "Everlasting exile" och "The pandemic has begun". Den senare handlar om utbrottet av cryptosporidium som drabbade Östersund.

– Personligen är jag väldigt nöjd med skivan, och jag tar med mig mycket som jag lärt mig under arbetet med den, säger Axel.

Låtarna är inspelade i Empire studio på Frösön, och i Gula villan i Odenskog. Bakom mixerbordet stod Johan Arveli.

– Han kommer vara med även under arbetet med nästa skiva. Vi gillar verkligen ljudet som han skapade.

Bilden som pryder skivans omslag bygger på samma illustration som på kassetten.

– Utifrån både vårt eget omslag och musiken gjorde skivbolaget en egen tolkning. Vår logotyp har vi gjort helt själva, säger Axel.

Framtiden är väl utstakad för bandet. I slutet av mars ska de spela tillsammans med Black Trip, när de besöker Östersund och på fredag väntar konsert för att fira skivsläppet. Dessutom är nästa skiva redan på gång:

– I februari börjar vi spela in, berättar Axel.