Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

AMF inte som andra affärer

Turerna kring AMF-pensionerna följer inte den normala dramaturgin för den här typen av affärer. Det som skiljer är framför allt Wanja Lundby-Wedins vägran att ”göra en pudel”.

Annons

– Jag tror att Wanja Lundby-Wedin känner sig genuint lurad och blåst, säger kommunikationsexperten John Göransson.
– Vad jag förstår sitter hon i 24 bolagsstyrelser och det är lite av en LO-ordförandes lott att klä upp styrelser i bolag där LO är delägare och har intressen. Det tragiska i sammanhanget är väl närmast att man har den inställningen till styrelsearbete.
Att det blivit en affär beror på Göran Tunhammars utspel där han påpekade att hela styrelsen, inklusive Lundby-Wedin, hade full insyn i pensionsavtalet, tror Göransson.
– LO var nog oförberedda att det skulle bli krig på det sättet.
Men räcker det att påstå att man blivit lurad när uppgifterna står tydligt i årsredovisningarna?
– Det är klart att LO måste ta fram ett underbyggt svar till medlemmarna om hur det här har gått till. Skulle jag ge Wanja Lundby-Wedin ett råd så blir det nog att hon ska ta den empatiska vägen och säga” jag är ledsen, jag hade för mycket att göra och nu ska jag se över mina styrelseengagemang”. För den troliga förklaringen är ju att hon sitter i för många styrelser. Det är en felaktig kultur när man tar på sig uppdrag som man inte hinner med.
– Om du ringer till några styrelseproffs och frågar om ersättningarna till företagsledningarna så är det nog väldigt många som inte hinner ha koll på sådana saker, säger John Göransson.