Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amit pallade för trycket i comebacken – blev fyra på EM

Styrkelyft­aren Amit Selbergs ­comeback i stora sammanhang efter två års frånvaro slutade med en sammanlagd fjärdeplacering i EM i finska ­Ylitornio.

– En placering som ingen egentligen vill ha, men jag är ändå hyfsat nöjd, menade Amit.

Amit som tävlade i 75 kilosklassen fick problem i knäböj.

– Fel position med fötterna i första lyftet och inte tillräckligt djupt ner för att få godkänt i det andra gjorde att det blev lite darrigt, berättade Amit som dock tog sig samman och fick godkänt i tredje med 275 kilo.

I bänkpress gick det klart bättre. Han öppnade med att tangera personbästat 205 kilo.

– 210 i sista kände riktigt bra, säger Amit som belönades med en bronsmedalj i momentet för den urladdningen.

Den positiva känslan höll i sig i marklyftet där Amit klämde i med 255 kilo.

– Med mycket mersmak dessutom. Jag trodde faktiskt att det skulle räcka till en pallplats totalt.

– Men med tanke på att jag drogs med ett rejält ryggskott för ett par veckor sedan så måste jag vara nöjd.

Inga ryssar på EM i år. Hela det ryska landslaget är nämligen avstängda för doping. Selberg välkomnar att förbundet äntligen börjar ta krafttag mot det utbredda fusket inom sporten.

– Jättepositivt att ryssarna inte är med och jag tror att nolltoleransen från förbundet kommer att svida för flera. Sen kan jag tycka att ett tvivelaktigt land som Ukraina inte heller borde fått vara med här.

som flyttade tillbaks till Östersund för snart två år sedan har startat om sin styrkelyftarkarriär i Östersunds Atletklubb.

– Jag har kommit igång bra och hittat rätt i fadersrollen, skrattar en med tillvaron mycket tillfreds Amit som blev pappa för ett och ett halvt år sedan.

Att han dessutom har ett jobb på Östersunds kommun som han beskriver som ”skitroligt” innebär att helheten är perfekt för en nystart inom styrkelyftningen.

– Rent socialt finns alla möjligheter för en bra fortsättning. 33 är ingen ålder för en styrkelyftare så prestationsmässigt kan man nog fortsätta att göra bra resultat i tio år till om man har lusten.

Nästa stora mästerskapsmorot för Amit är VM i New Dehli, Indien, i november.

Men det är ytterst osäkert om han kommer att vara på plats. Förbundets usla ekonomi sätter käppar i hjulet.

– Det finns inga pengar så om man vill vara med där får man pröjsa det kalaset ur egen ficka.

sedan var junioren Amit Selberg på plats i just New Dehli när junior–VM avgjordes där.

– Då fick jag ekonomisk hjälp av Ope IF. Men något liknande kan man knappast hoppas på i skuggan av lågkonjunkturen, slutar Selberg.