Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ån blev förstörd efter avverkning

I somras avverkade ett skogsbolag i Aspnässkogen i Strömsund. Det förstörde vattnet i Vågsån.

– Man har skitit i lagar och förordningar, det ser ­bedrövligt ut, säger Krister Lövgren, Strömsunds sportfiskeklubb.

I samband med avverkningen rann slam och lera ner från ett hygge i Vågsån som mynnar ut i Ströms Vattudal.

Krister Lövgren var en av dem som reagerade när markägaren började avverka intill ån.

– Vi sa till dem direkt att de inte fick grumla ån. Men två eller tre veckor senare hade de tagit dit en grävmaskin och grävde diken rakt ut i ån. Det blev jättegrumligt och såg hemskt ut, säger han.

– Lekbottnarna för öringen är förstörd eftersom dyet ligger i grusbottnen. Och fiskeynglen, som stannar kvar i ån två till tre år, är väl bortskrämda. Det kommer ta flera år innan dyet sköljs bort, säger Kurt Bardosson, ordförande i Äspnäs fiskeförening.

I september ringde fiskeföreningen till Skogsstyrelsen och länsstyrelsen och strax därefter var de båda myndigheterna representerade tillsammans med skogsbolaget, det vill säga markägaren, för att bedöma om allt hade gått rätt till. En skogskonsulent på Skogsstyrelsen kallade hygget och dikningen ett av de värre han hade sett på senare tid.

– Markägaren blev ålagd att lägga igen diken och göra sedimenteringsbassänger, säger Krister Lövgren.

Men markägaren, som menade att allting berodde på att det kommit så mycket regn under tiden dikningen gjordes, fullföljde inte alla åtgärder enligt fiskeföreningen.

– Lite är gjort men det finns ett dike längre bort som inte är åtgärdat. Dessutom avverkade de precis vid åkanten vilket man inte får, säger Krister Lövgren.

Fiskeföreningen har lagt ner mycket ideellt arbete och dessutom fått bidrag för att göra fiskeförbättrande åtgärder i Vågsån.

– Det går så fort att förstöra något som man har byggt upp under en längre tid, nu känns det som bortkastat arbete, säger Krister Lövgren.

I mitten av november var länsstyrelsen, som är tillsynsansvarig när det gäller markavvattning, på återbesök i Äspnäs för att besikta markägarens åtgärder.

– Åtgärderna är utförda enligt vad vi kommit överrens om. Det ser ut att vara rejält gjort, säger Per-Olof Nystrand, länsstyrelsen.

Men fiskeföreningen pratar om ett dike längre bort som inte är åtgärdat?

– Det var inte dåligt i samma utsträckning som det åtgärdade diket, där rann det rakt ut i ån. Dessutom var det andra diket ett så kallat skyddsdike på hygget.

– Nu är det bara att hoppas att det fungerar i vår med snösmältningen, säger Per-Olof Nystrand på länsstyrelsen.