Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Än sitter inte Jens Nilsson säkert

Han ville inte ta ut något. Inte ens när det blev tämligen klart att Socialdemokraterna får sex mandat i Europaparlamentet.
– Kryssräkningen kommer att bli väldigt spännande, konstaterade Jens Nilsson i natt.

Socialdemokraterna hade förlagt sin valvaka i ABF:s lokaler i Östersund. Under början av kvällen, när man bara hade vallokalsundersökningen att luta sig emot, var stämningarna återhållna.

– Kommer det in många små partier så är det troligt att vi förlorar ett mandat, trodde då Jens Nilsson.

Nilsson hade fjärde platsen på Socialdemokraternas lista. Men i slutfasen identifierades ett hot mot honom i form av SSU:s kandidat Ellinor Eriksson. Fast att två kandidater skulle kunna kryssas förbi Jens Nilsson torde ändå framstå som osannolikt. Eller?

– Det är meningslöst att tro något före onsdag när kryssen har räknats, menade han.

När siffrorna väl kommit in under söndagskvällen tyckte han att partiet gjort ett bra val.

– Vi går ju framåt i länet och faktum är att alla de fyra nordliga länen blir rödare. Det är både kul och viktigt. Den röda vågen ska vi försöka ta med oss in i riksdagsvalet, säger han.

• Men Sverigedemokraterna gå kraftigt framåt och extremhögern ser ut att ha framgångar över hela Europa. Hur kommer det att påverka arbetet i parlamentet?

– Så klart kommer det att påverka debatten, den blir mer polariserad och konfrontatorisk. Det lär också bli svårare att nå enighet, särskilt i frågor som rör invandring och flyktingar.

Jens Nilsson konstaterar att av parlamentets 751 ledamöter kommer cirka 100 att vara högerexremistiska.

• Även Feministiskt initiativ kommer in. Kan du tänka dig att samarbeta med dem?

– De är ju uttalade antirasister och sett ur det perspektivet är det positivt att de kommer in. Men det är upp till dem själva att välja vilken grupp de vill samarbeta med.

Under den kommande mandatperioden hoppas Jens Nilsson få fortsätta arbeta i det regionalpolitiska utskottet. Han har även suttit med i utskottet som behandlar fiskefrågor.

– Kommunikationer och transporter känns rimligare att kombinera regionalpolitiken med, säger Jens Nilsson.