Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Än syns ingen effekt av rot-avdragen

Från 8 december finns möjligheten att dra av halva arbetskostnaden på reparations-, om- och tillbyggnadsarbeten. Men än har inte byggföretagen sett av någon rot-avdragseffekt.

– Det har varit heldött hittills. Men jag vet inte hur stora förhoppningar man kunnat ha och väntar innan jag dömer ut det här, säger Patrik Olsson, en av delägarna på Målarkompaniet i Östersund.

Förslaget från regeringen i början av december var att införa ett vidare hushållsskatteavdrag, hus-avdraget, som skulle omfatta hushållsarbete, som till exempel tvätt, städning och barnpassning, men även rot-arbeten, som målning och tapetsering.

Reglerna föreslås träda i kraft i juni, men även gälla retroaktivt för arbeten utförda från och med 8 december 2008.

Men de första två månaderna tycks inte ha fått någon extra snurr på jobben på byggsidan.

– Vi får många frågor gällande rot-avdraget, men inte sett någon direkt effekt av det, säger Daniel Didriksson på Mandaria, som bland annat har tilläggsisolering och dränering på repertoaren.

Inte heller Kjell-Åke Ågren, vd på Rörteknik i Östersund, har känt av någon rot-avdragseffekt:

– Nej, det tror jag inte man direkt kan peka på. Men det är lite luddigt just nu med reglerna också.

Från 1 juli har regeringen också föreslagit att ett nytt system för avdragen ska träda i kraft, den så kallade fakturamodellen, som innebär att köparen av tjänsten får skattelättnaden direkt.

Det är tänkt att innefatta rot-arbeten och kanske gör att många väntar till dess med att boka jobben.

Patrik Olsson, på Målarkompaniet, tror att det tar fart med rot-arbeten bara folk på allvar får upp ögonen för möjligheten till avdrag av halva arbetskostnaden:

– Alla har inte fattat hur bra och förmånligt det här är egentligen. Den informationen måste ut mera.