Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Analys: Förslagen lyser med sin frånvaro

Äldrevården lär inte bli någon stridsfråga i höstens val, för trots att så många berörs av den och bristerna är väldokumenterade lyser de verksamhetsnära förslagen med sin frånvaro i partiernas marknadsföring.

När ett politiskt parti anser att en fråga är viktig försitter det ingen chans att berätta vad det anser vara problemen och hur de vill åtgärda dem.

Men när det gäller äldrevården håller de flesta partierna låg profil, om man ser hur de presenterar ämnet på sina partihemsidor. Inför årets val, precis som inför det förra, är de flesta mer intresserade av vem som ska ha rätt att bedriva äldrevård än vad den ska innehålla.

Socialdemokraterna skriver om arbetsmarknad och skattesänkningar för pensionärer under rubriken "Äldreomsorg" och Moderaterna argumenterar generellt för hur privatiseringen ger de gamla större valfrihet.

De verksamhetsanknutna förslagen hittar vi först bland de mindre partierna. Miljöpartiet vill ta krafttag mot den dokumenterade övermedicinering som pågår inom dagens äldrevård. Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centern vill införa en garanti som ger pengarna tillbaka om äldreboendet inte lever upp till förväntningarna. Sverigedemokraterna vill mer social stimulans för de äldre, bättre mat och ett program för brottsbekämpning.

Vänsterpartiet skiljer ut sig på det vis att det är det enda parti som uttryckligen säger att de vill förbjuda privata aktörer inom äldrevården och därtill lovar de att jobba för en ökning av både utbildningsnivå och personaltäthet.

Nu skulle ju inget av riksdagspartierna medge att det tar lätt på frågan eller att de saknar verksamhetsnära förslag. Men med tanke på hur många väljare som är berörda av den och hur väldokumenterade äldrevårdens problem vore det klädsamt att visa upp lite mer detaljkunskap och engagemang.

Den äldre befolkningen är den som har störst problem med depression och ångestsyndrom enligt Socialstyrelsen. Kostnaderna för vården skiljer sig oskäligt mycket mellan kommunerna. Gamla medicineras till demenssymtom trots att de egentligen är friska. Fallskadorna ökar trots att man vidtar åtgärder och ständiga personalbyten gör äldre med hemtjänst och på boenden otrygga.

De som lever i äldreomsorgen eller har nära och kära som gör det har koll på sådana här saker och oroas av dem. Min gissning är att de är mer intresserade av vad politiken vill göra åt dem än deras principiella hållningar om vem som borde ha rätt att försörja sig på att bedriva verksamheterna.