Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Analys: Tuffa krav om ÖFK ska hålla

Landskronasegern gör att ÖFK inte släpper kontakten med topplagen. Troligt är att ÖFK inte har råd att tappa i de närmsta fyra omgångarna heller.

I Superettan-Magasinet härom veckan pratade vi om ÖFK:s schema närmaste tiden. Det är tre späckade veckor med fem matcher (fyra återstår nu): Degerfors (h), Gais (h), Jönköpings Södra (b) och Öster (h) innan det blir nytt landslagsuppehåll följt av Hammarby borta.

Om den där Hammarbymatchen 21 oktober fortfarande ska gälla något krävs det nog att ÖFK går i stort sett rent under de här veckorna.

13 poäng av 15 möjliga blev det mot samma lag (Landskrona inräknat) under vårens möten. Jag räknar med att minst samma behövs nu för att hålla spänningen och den där allsvenska drömmen vid liv.

Jag oroar mig för de närmsta veckorna av olika anledningar. Först och främst har inte ÖFK samma genombrottskraft och slagstyrka offensivt utan Modou Barrow.

Det är inte så konstigt när man säljer seriens bäste spelare. En annan trend är lite mer oroande.

När spelschemat kört ihop sig tidigare under säsongen har ÖFK tydligt tappat fart. Slutet av juni var tufft med tre matcher på en vecka – då föll man tungt mot Ängelholm hemma och var utan chans borta mot Sundsvall. Sedan blev augusti en lång månad med sju tävlingsmatcher, och i slutet gick det klart sämre. Miss i Svenska Cupen, kryss mot Sirius och så chanslösa i Varberg.

Nu finns det bredd i laget, främst på mittfältet. Ammar Ahmed och Alexis Mendiola satt på bänken hela matchen mot Landskrona och vi var nog många som efterlyste inhopp i andra halvlek.

Graham Potter satt kvar med sina kort på hand, drog ut Taylor Morgan på en kant och lät Jamie Hopcutt och Seon-Min Moon arbeta centralt. Det blev ett segerdrag den här gången.

Bredden borde göra att ÖFK kan klara belastningen bättre, men ställer krav på Graham Potter att han spelar sina kort rätt varje gång. Kanske att Ahmed och Mendiola passar bättre på snabbt konstgräs, men går det att motivera petningarna?

Ammar Ahmed och Brwa Nouri är två av ÖFK:s förgrundsfigurer; kompisar sedan unga år efter spel tillsammans i AIK och senare Dalkurd. De representerar båda den snabba, tekniska fotboll som ÖFK vill stå för – men under året är vi fler och fler som misstänkt att det är svårt att hitta roller där bägge två kan spela och få ut max av sitt kunnande samtidigt.

Samtidigt har Graham Potter värvat Fouad Bachirou. En helt annan slags mittfältare, mer fysisk och bollvinnande, för att kunna balansera sitt mittfält annorlunda.

De närmsta veckorna blir poängen hyperviktiga för att inte topplagen ska segla undan mot allsvenskan. Jag är glad att jag slipper ta ut laget.