Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ända in i Hellsingland

På fredag drar IF Popgeni igång sin vårtermin med ett rejält konsertpaket på Gamla Teatern.

Med Hellsingland Underground i spetsen, och de två lokala banden Eastwick och Lumberjack & The Suits bäddar det för en Americana-doftande afton, med en helsvensk uppställning.

Via telefon når ÖP det förstnämnda bandets sångare på hemmaplan:

– Ja, jag är hemma i Ljusdal, säger Charlie Granberg.

Efter en lång tid i Stockholm gick flyttlasset tillbaks hem till Ljusdal, i samband med att han även träffat en tjej från hemorten.

– Jag hade varit med i en massa band och harvat på med musiken länge och nästan lagt av. Väl hemma blev jag så sjukt inspirerad och började höra en massa låtar som jag ville få ur mig.

Pådriven av den nyfunna energin och viljan satte Charlie ihop det band som blev Hellsingland underground. Grunden skulle vara en musik som var sprungen ur kärleken till just musiken – snarare än att det ska vara någon speciell genre.

– I Stockholm kollade alla på de senaste trenderna, och det blev lätt ganska dogmatiskt. Så min dröm var att skapa musik utan gränser.

Resultatet av låtskrivandet och samarbetet med de andra musikerna i bandet, liknas ibland vid band som Allman brothers band. En av Charlies personliga husgudar inom musiken är Bob Dylan, men han understryker att varken han själv eller någon annan i bandet är helt insnöad på något visst genrespår.

– Vi lyssnar på allt, och några blir kanske överraskade när jag berättar att jag lyssnar på band som Kraftwerk och Aphex twin, säger Charlie.

I dag har Hellsingland underground släppt tre skivor och arbetar för närvarande på en fjärde.

– Vi har precis börjat med den, och har väl 20–25 halvfärdiga låtar. Det är en öppen process där alla bidrar. Ibland blir en rockig idé en ballad och så vidare. Det är så jag vill ha det, säger Charlie.

De har avverkat turnéer i stora delar av Europa, och kanske främst i Tyskland dit bandet har återvänt flertalet gånger och har en trogen publik. När bandet uppträder live präglas spelningarna av stor lekfullhet och en hel del improvisation.

– Vi vill att det ska vara annorlunda än på skiva. Inför de här spelningarna som vi ska ut och göra nu, har jag gått igenom våra skivor så vi spelar låtar som vi inte kört på länge.

Spelningen på Gamla teatern blir bandets första i Östersund, men de har tidigare uppträtt i länet på Holmtångsrocken i Kall 2010.

----------------------------

Fredag 7 februari spelar Hellsingland Underground, Eastwick, samt det jämtländska bluegrassbandet Lumberjack & The Suits på Gamla Teatern i Östersund.