Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andelen unga arbetslösa i länet minskar stadigt

Ungdomsarbetslösheten går stadigt nedåt i länet. Däremot ligger siffran fortfarande över rikssnittet.

– Förra året gick ungdomsarbetslösheten i Jämtland stadigt nedåt med ungefär 1,5 procentenhet varje månad. Vi ligger fortfarande över riket men inte jättemycket, säger Urban Isberg presskontakt på Arbetsförmedlingen.

Ungdomsarbetslösheten i länet ligger på 17,2 procent, vilket fortfarande är högre än rikssnittet med ett par procentenheter. Jämtland hamnar på nionde plats bland Sveriges 21 län.

Enligt Arbetsförmedlingen är minskningen är en kombination av att arbetsmarknaden i länet blivit bättre, att unga börjar studera och att ungdomskullarna minskar.

Andelen unga arbetslösa i Jämtland minskade med nästan 12 procent under förra året, vilket är den fjärde största minskningen i Sverige. Kalmar, Kronoberg och Jönköping toppar ligan med minskad ungdomsarbetslöshet.

– Vi jobbar hårt med frågan och har ett bra samarbete med både kommunen och företag som vill sätta fokus på att matcha ut ungdomar på arbetsmarknaden, säger Fredrika Henriksson som är arbetsförmedlingschef i Östersund.

Arbetsförmedlingen ser de positivt på att företag erbjuder lärlingsplatser.

– Om vi har företag som kan tänka sig att använda praktikanter och lärlingar får ungdomarna erfarenhet och en referensperson så att de lättare kan få fäste på marknaden. Ofta anställer företagen de unga efter att de haft praktikanter, eller känner andra som kan göra det, säger Fredrika Henriksson.

Generellt ser utvecklingen av arbetslösheten relativt bra ut i Jämtlands län. Efter ett ganska stabilt år på arbetsmarknaden förra året väntar sig Arbetsförmedlingen ännu en förbättring under 2014.

----------------------------

FAKTA: Ungdomsarbetslöshet i Jämtlands län

Den lägsta ungdomsarbetslösheten i länet har Åre kommun med 10,6 procent.

Ragunda kommun har högst ungdomsarbetslöshet i länet på 25,4 procent.

I länet fanns i genomsnitt drygt 1 400 i månaden unga arbetslösa 2013, detta är nästan 200 färre i månaden än året innan.