Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Borg misstänks för mutbrott - åklagaren: "Kopplat till hans roll som finansminister"

Förre finansminstern Anders Borg misstänks för att ha tagit emot en muta vid en arrangerad jakt.
– Jag kan bekräfta att Anders Borg är misstänkt för att ha tagit emot mutor, säger Alf Johansson, chefsåklagare på Riksenheten mot korruption.

Skogsföretaget Holmens huvudägare Fredrik Lundberg misstänks ha givit mutor efter att ha arrangerat ett antal jakter. Nu dras förre finansministern Anders Borg in i härvan.

– Anders Borg är misstänkt för att ha tagit emot mutor. Det som är föremål för utredningen är en jakt 2014 som jag kopplar till hans tjänstgöring som minister, säger Alf Johansson

Tidigare moderate finansministern Anders Borg är på skäligen misstänkt för att ha tagit emot mutor. Det är den lägra graden av misstanke. Han ska ha deltagit i flera av jakterna som det mutanklagade företaget arrangerat.

– Vi har delgivit ett antal personer misstanke om brott avseende arrangerade jaktresor. Företrädare för företaget Holmen har bjudit in flera personer till jakt. Vi misstänker att flera av jakttillfällena och inbjudningarna är knutna till personernas anställningar eller uppdrag, säger Alf Johansson.

Enligt uppgift till Dagens Nyheter har han betalat 2500 kronor per gång han deltagit i Holmens jakter. Värdet på en sådan jakt uppskattas lågt räknat till 10 000 kronor, enligt tidningen.

Fredrik Lundberg har under sina 22 år i företagets styrelse arrangerat två till tre jakter varje år.

– Lundberg har sedan igår blivit delgiven misstanke om mutbrott som är kopplad till en jakt som han varit värd för, säger Henrik Sjölund, VD på Holmen.

Vi har bedrivit jakt och varit jaktvärdar i urminnes tider

Utredningen om mutbrott kring jakterna som företaget arrangerat har pågått sedan 2015.

– Vi har bedrivit jakt och varit jaktvärdar i urminnes tider. Vi har mycket skog och jakt är en viktig del för att ha en välmående skog. Det är viktigt för att begränsa skadorna från bete.

Det är företagets representationsjakt som är i fokus i utredningen kring mutbrotten. Jaktresorna har utförts i Norrköpingstrakten.

– Vi har även representationsjakt och vi anser att det är en bra form av representation. Vi är övertygade om att varken bolaget eller Fredrik Lundberg har brutit mot gällande regler.

Holmen uppger att de har lämnat de uppgifter som begärts i förundersökningen och att de tänker fortsätta att samarbeta med åklagaren.

– Vi kommer nu att vidta ytterligare utredningsåtgärder. Vi kommer att granska dokumentation och fortsätta med förhör av olika personer, säger chefsåklagaren Alf Johansson.

Anders Borg skriver i ett SMS till Dagens Industri att han är övertygad om att han hanterat det hela korrekt.

Holmen AB

► Holmen bildades 1873

► 2000 ändrade företaget namnet till Holmen. Tidigare hette företaget Mo och Domsjö AB

► Holmen tillverkar bland annat tidningspapper, kartong, trävaror, skogsförvaltning och energi

► Första massafabriken byggdes 1903

► En fabrik för sulfatmassa uppfördes i Husum 1919

► Företaget har tillverkning i Hallstavik, Strömsbruk, Iggesund och Norrköping samt Workington i Storbritannien

► L E Lundbergföretagen AB är huvudägare

► 1987 förvärvades Iggesunds Bruk AB och Holmens Bruk AB

► Företaget förvärvade 1991 det franska massa- och finpappersbruket Alizay

Källa: Nationalencyklopedin