Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Borgs dubbelspel

Anders Borg är det statsråd som klarat sig bäst i regeringen i popularitetsmätningar. Han utsågs också till den viktigaste opinionsbildaren i Sverige, före sin partiledare Fredrik Reinfeldt.

En förklaring till populariteten är förmodligen att Borg uppmanat kunder att ringa bankerna och kräva lägre ränta. Han har också framstått som en skarp kritiker av bonussystem.

i SVT grävde och fann något märkligt. Den regering som Borg tillhör beslutade år 2008 att ändra reglerna för hur mycket bonus statligt anställd personal kan få utöver den ordinarie lönen. I princip fördubblades möjligheten till bonus för alla under vd-nivå eller motsvarande. En del personer som arbetar med förvaltningen av pensionskapitalet har i princip inget bonustak.

På statligt ägda SSAB i Luleå är det kärva tider. Tusen anställda kan förlora jobbet i företaget. Men cheferna får väl tilltagna bonusar. SSAB-chefen Olof Faxander får en kassaförstärkning på på 4,5 miljoner kronor. Totalt blir hans lön under 2008  11,6 miljoner kronor. Året före fick han hanka sig fram på 6,8 miljoner kronor, enligt årsredovisningen. Det blev väl mycket blodpudding då.

Även i vissa AP-fonder har det delats ut bonus, trots att 2008 blev ett svart år.

Anders Borg och övriga statsråd har utvidgat möjligheten till bonus till vissa anställda. Det är inte det som finansministern talat om vid presskonferenser och intervjuer. Rimligen kommer hans dubbelspel att leda till sänkt betyg i kommande popularitetsmätningar.

Nej.

Bakom sänkningen av a-kassan kan man spåra ett liknande dubbelspel. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Sven-Erik Österberg, skrev detta på Newsmill:

”Om ersättningen vid arbetslöshet blir låg kommer den som är arbetslös slutligen tvingas att ta ett arbete till mycket låg lön för att försörja sig. Detta undergräver hela den fackliga tanken om att ingen ska tvingas ta ett arbete till lägre lön än någon annan som gör samma jobb. Därmed försvagas kollektivavtalen, vilket så småningom leder till sänkta löner på stora delar av arbetsmarknaden. Systemskiftet är därmed ett faktum.”

en låglönemarknad är inget som alliansens företrädare berättar om på presskonferenser, lika lite som man basunerar ut att det blivit lättare att få bonus i statliga företag. Det är ett dubbelspel. Tur att det finns ambitiösa journalister som gräver fram sanningen och inte bara förmedlar mysbilder från maktens korridorer.