Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders fortsätter utforska blått

– Jag gillar blått. Tröttnar inte på den färgen och vill fortsätta utforska den, säger Anders Ek.

Det är en upplysning som besökarna på Galleri S snabbt blir varse när hans nya utställning öppnar på lördagen.

Blå himlar, blått vatten, ofta huvudsakligen abstrakta variationer på blått med vissa antydningar till figurativa inslag.

Plus en del klara landskapsmålningar, med blått vatten som huvudsaklig beståndsdel.

Huvudsakligen Storsjön, närmare bestämt Brunfloviken, sedd från Torvalla.

Anders är autodidakt, det vill säga han har ingen formell skolning, även om han gick målarkurser i ungdomen:

– Det har aldrig blivit av att gå någon skola, konstaterar han.

Född i Mora är han uppvuxen i Östersund och har åtskilliga år haft ateljé i Torvalla, ner mot sjön. Men för ett år sedan flyttade han till Småland:

– Fast jag trivdes inte så bra där nere, så nu har jag precis flyttat upp, håller på att göra i ordning en lägenhet i Torvalla.

Anders har målat sedan tidiga tonår och har efter att ha provat andra tekniker insett att han bara vill måla i olja, han gillar lystern.

– På mina första utställningar visade jag främst landskap i andra färger, men efterhand har jag övergått till blått. Jag tröttnar inte på den kulören. Nu söker jag förenkla och reducera motiven så långt jag kan.

Det är också tydligt, motiven blir allt mer avskalade, särskilt de han är som mest nöjd med. Det syns tydligt hur han målat över, gjort om, lagt på ännu mer färg.

Det måleri han visar nu är gjort det senaste året, vilket innebär att merparten är målat i Småland, men nu visas det i Östersund.