Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Lundin om att jag gör tummen ned för ÖP:s slutgnällt

Mina kollegor på ÖP håller på med en artikelserie som heter Slutgnällt!

Med risk för att bli utfrusen i lunchrummet så ger jag den tummen ned.

In your face.

För det är klart att man måste få gnälla. Dygnets alla timmar. Det är liksom livsluften för oss som bor här på eländets slätter.

Jag resonerade om saken med nyhetschefen Hanna Olsson, och hon kunde sträcka sig så långt att man kunde få gnälla en kvart om dagen. Men, tummen ned, gav jag även det förslaget.

För tänk bara vad som exempelvis skulle hända med tidningarnas insändarsidor. Puts väck.

Nej, fortsätt gnäll. Det är vi som drar samhällsplogen framåt.

Man måste exempelvis få gnälla på våra politiker:

De vill ju bara jäklas med allt och alla. De sitter med ont uppsåt i sina flotta konferenslokaler och fattar beslut som ska försämra medborgarnas vardag. Vilka var det egentligen som röstade dit dem? Någon, eller något måste hängas!

Man måste få gnälla på bränslepriset:

Man ska inte behöva ta cykeln, eller ännu värre använda apostlahästarna, när man vill kolla läget på andra sidan Hammarstrand. Riktiga karlar luktar diesel och rattar bilar som drar minst två liter milen. Allt jidder om att miljön påverkas negativt av koldioxid är bara en konspiration från folk som inte har råd med en stadsjeep.

Man måste få gnälla på vädret:

Jag menar, hur svårt kan det vara? Det är inte mycket jag begär, bara lite sol och uppehåll när jag ska till fritidsstugan och ta med skotrarna på en tur. Snart tvingas man väl åka utomlands varje helg för att vara på säkra sidan.

Man måste få gnälla på matpriserna:

Nu för tiden måste man hosta upp omkring 20 spänn för en korvring. 1963 kostade den bara 2,50. Ja, ni fattar själva, det går åt fel håll. Och ekologiskt kaffe smakar inte ett dugg bättre, så varför ska jag pröjsa flera kronor extra för det?

Man måste få gnälla på fiskekortspriserna:

50 spänn per dygn kan det kosta, bara för något så simpelt att dra upp öring ur en fjälltjärn. Om jag sluppit den avgiften hade jag kunnat bära med mig 12 pilsner i stället för 10 på turen. Samma sak med liftkorten. När jag öppnar en egen fjällanläggning så ska det banne mig vara gratis att åka i backarna, så fort jag hittat personal som vill jobba ideellt.

Och slutligen – man måste få gnälla på datorn:

Speciellt vi i västvärlden är hårt ansatta av detta virus. Visst, miljoner människor svälter på Afrikas Horn, men man hör minsann aldrig att de klagar på din datorpark. Och förresten, så vitt jag vet har folket i Kongo-Kinshasa inte drabbats av några som helst förseningar när det gäller bredbandsutbyggnaden.

Ni ser själva.

Varför skulle jag och du, kära läsare, som sannolikt tillhör planetens 5 procent rikaste människor, jämföra oss med de 90 procent som har det sämre ställt, när det uppenbarligen finns de som har det bättre.

Nej, fortsätt gnäll du vanliga människa.

Under tiden ska jag ringa till någon ansvarig på Telia och ifrågasätta varför i helsike det bara är en plupp på min mobiltelefon. Tänk om någon ringer från Miljonlotteriet och jag knappt kan höra vad de säger ...

ÖGONBLICKET