Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andersön – ön som har så mycket

Det finns mycket att upptäcka på öarna i Storsjön. En av de intressanta öarna är Andersön som besöks av människor året runt. Här kan man sola, bada, fiska och vandra på någon av de skyltade naturstigarna som iordninggjorts.

både botaniskt och geologiskt intressant men också kulturhistoriskt spännande. Det finns både lämningar av boplatser från stenåldern och skansar från 1600-talet som byggdes upp för att ge Storsjöbygden ett starkt försvar.

runt ön bjuder på många upptäckter eftersom ön består av mycket kalksten. Har man tur så kan man hitta fossiler som till exempel ortoceratiter, en slags bläckfiskar som kunde bli uppemot två meter långa och levde för mellan 500 och 130 miljoner år sedan. De ser ut som långa koniska stavar i stenen.

kalkstenar bildades under ordovicium, när den nordeuropiska kontinenten låg söder om ekvatorn. Havsvattnet innehöll många mineraler, bland annat kalciumkarbonat, det vi till vardags kallar kalksten. En del hamnade med tiden som slam på havsbotten. Där samlades också sönderdelade skelett från döda djur, tillsammans med hela skal och skelett. Med tiden täcktes de över av andra sediment, som omvandlades och hårdnade till berg.