Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andersson får skärpt straff

Hovrätten skärper straffet för Norrviddens tidigare vd Peter Andersson. Han döms nu enligt åklagarens yrkande till två års fängelse.

Peter Andersson har i rätten sagt att det faktum att han varit frihetsberövad, att han inte kommer kunna få en anställning liknande den han tidigare hade, samt att han inte har fått ut sitt avgångsvederlag borde utgöra förmildrande omständigheter.

Men Hovrätten anser inte att detta ska påverka fängelsestraffets längd.

Brottsligheten anses dessutom vara komplex. Det har upprättats falska fakturor och Peter Andersson har på olika sätt försökt dölja detta.

Även för byggföretagaren som utförde arbete åt Andersson skärps straffet. För honom väntar nu ett fängelsestraff på nio månader. En villkorlig dom i förening med samhällstjänst anses i hans fall inte vara en tillräckligt ingripande påföljd.

Enligt tidningen Fastighetsvärlden är domen mot Peter Andersson den hårdaste som drabbat en person i ledande ställning i fastighetsbranschen i modern tid.

Historien uppdagades när Diös tog över Norrvidden vid årsskiftet 2011/2012, och det upptäcktes märkliga fakturor som saknade förklaringar. Diös VD Christer Sundin lämnade då in en polisanmälan till åklagarmyndigheten eftersom Andersson misstänktes ha låtit Norrvidden betalade privata räkningar, bland annat en omfattande renovering av hans hem.

Läs tidigare artiklar:

Nu väntar dom i Norrviddenhärvan

Peter Andersson har ny bevisning i hovrätten

Norrviddenhärvan upp i hovrätten