Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andnor och Kindberg är ett olyckligt radarpar

Tord Andnors (S) och Daniel Kindbergs krishantering av Östersundshems markskandal har varit katastrofal.

Så här dålig på att krishantera var inte ens den borgerliga stök- och busregeringen på 90-talet. Andnor och Kindberg är därför ett olyckligt radarpar.

Fredagens presskonferens borde egentligen ha hållits på Annsofie Anderssons (S) tjänsterum. Syftet med presskonferensen verkade snarare handla om att agera ögontjänare inför en stressad politisk uppdragsgivare än att stilla medborgarnas oro.

Just nu sitter man med en skitförbannad allmänhet, oroade hyresgäster och en opposition som gärna tar chansen och spräcker bilden av socialdemokraterna som ett dugligt majoritetsparti. Det är inte en särskilt bekväm position. Om inte situationen lugnar ned sig efter presskonferensen är det sannolikt så att någon kommer tvingas ta konsekvensen och få sparken. Antingen Kindberg för att han har agerat som en buffel i en situation där hans förtroende och jävssituation varit ifrågasätt. Eller Andnor för att han uppenbarligen inte klarar av jobbet som ordförande för Östersundshem.

Om Kindberg och Andnor från start varit ödmjuk inför Linda Hedenljungs ambitiösa granskning av Östersundshems affärer och lyssnande inför allmänhetens oro hade det inte tagit sådana upprörda proportioner. Man har också underskattat utomstående experters intresse för debatten och hur man ska hantera detta. Personer som Hallström, Bredberg och Lohse.

Det är en sak att som politiker svara inför sin opposition att man (till skillnad från motståndarna) förhåller sig till fakta och sanningen. Men det är en helt annan situation om VD:n för ett kommunalt bostadsbolag gör det inför allmänheten. Fakta och sanning är en slutsats vi drar efter att ha fått all information presenterat inför oss. Det är därför granskningen utförs och det är därför som debatten inte tystnad. Man kan inte vara högsta garant får sanning och ärlighet ifall människor inte litar på ens ord. Förtroende är något man bygger upp. Det kan man inte begära genom order.

Som ordförande för Östersundshem har inte Tord Andnor (S) varit en stöttepelare i den här skandalen. Han agerade alldeles för sent och ger ett intryck av att vara sist på bollen. När Kindbergs jävsituation och förtroende varit ifrågasatt från granskningens start borde Andnor ha styrt krishanteringen och svarat på allmänhetens och medias frågor. I lät han Kindberg agera som en one man show. Det är antingen fegt, svagt eller okunnigt av en ordförande att göra så.

Herr direktör Kindberg ska inte hantera en offentlig debatt som om det vore ett slagfält. Det är dags att inse att uniformen är frånställd och garnisonen nedlagt. Att ett kommunalt ägt bostadsbolag inte är vilket näringsliv som helst. Det är allmännyttan och då svarar man ödmjukt inför allmänhetens frågor.

Nu ska en oberoende extern granskning av Östersundshems tillgångar utföras. Undertiden kan Tord Andnor (S) och Daniel Kindberg sätta sig ned med Annsofie Andersson (S) och reda ut vad fan man håller på med.

Läs ÖP:s hela granskning här:

Kindbergs trick: Sålde billigt till sig själv

Kindberg: Det var rätt pris då

Se hela intervjun med Kindberg

V: Vi kommer att ta upp det nästa vecka

Sanningen bakom Kindbergs markaffär

ÖP:s reporter om turerna på Stadsdel Norr

ÖP bedriver en oseriös journalistik

ÖP:s granskning har tvingat fram en öppenhet

Nils-Åke Hallström: Man har förmodligen betalat 100 miljoner för mycket

Östersundshems vd pressad - krav på extra bolagsstämma

”Kindberg svarade på det han ville”

Mer om Östersundshems affär på Stadsdel Norr:

Kindbergs väg tillbaka till Stadsdel Norr

Kindberg vill bygga på Stadsdel Norr igen

Det viktiga är att marken förädlas

Östersundshem ska bygga för att sälja

Östersundshem kan ha brutit mot lagen

Vi är trygga i det vi har gjort

Staten granskar Kindbergs affärer

Kindberg satte prislappen

Planerna på 1 500 bostäder - ett luftslott

Kindberg på dubbla stolar inför miljonaffären

Kindberg om moral, makt och miljonaffären

Vad är den här marken värd?

Östersundshem betalade 21 miljoner kronor för mycket

Här ska det bli ett industriområde

Vänsterpartiet: Kan vi lita på Östersundshem?

Kindberg: Fel i ÖP:s granskning

ÖP svarar: Vi försöker inte förvränga fakta

Spelet bakom Östersundshems miljonaffär

Hyresgästföreningen: Förtroendet för Östersundshem har blivit naggat i kanten

Peab slipper betala för vägbygge

Östersundshem har svarat Konkurrensverket

Handslaget som startade utvecklingen på Stadsdel Norr

De kräver svar från Östersundshem

Östersundhems ledning kallad till kommunstyrelsen