Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ändra reglerna för a-kassan

Jag är arg på alla dessa idiotiska regler i a-kassan som blir till ett hinder både för den som söker jobb och för den som vill anställa.

Jag är rekryteringsansvarig på ett företag vars huvudsakliga verksamhet är delgivningar och återtag av gods på uppdrag av finansbolag.

Vår personal har så kallad "uppdragsanställning" – våra anställda får ersättning för varje enskilt uppdrag man utför. Vi har personal över hela landet och de flesta har det som extraknäck vid sidan av sitt ordinarie arbete.

Nu är vi i behov av att anställa en person. Jag annonserade hos arbetsförmedlingen och fick tag i en person som jag gärna vill anställa.

Nu börjar eländet. Personen är arbetslös och går på a-kassa. Okej, tänker jag då i min enfald, det kan ju inte utgöra ett hinder. Det är väl bra om man kan hitta ett arbete som det visserligen inte går att försörja sig på, men ändå. Det är ju ett komplement till ersättningen från a-kassan så då kan man ju minska den i motsvarande grad, tänkte jag då, dumskalle.

Till saken hör att vi vid flera tillfällen fått avstå från att anställa på grund av reglerna i a-kassan. Vi har till och med haft personal som fått säga upp sig på grund av att vederbörandes a-kassa satt käppar i hjulet.

Vis av den erfarenheten ringde jag upp vederbörandes a-kassa. Jag fick prata med en vänlig dam som efter att jag lagt fram mitt ärende vänligt men bestämt upplyste mig om att "vi har ju regler att följa så det blir nog svårt att kombinera en uppdragsanställning med a-kassa". Tack.

Det är ju ett evigt tjat från politikerna om den höga arbetslösheten men konkreta förslag på åtgärder saknas. Här får ni ett tips: Ändra reglerna i a-kassan så att folk som vill jobba, faktiskt kan jobba.

Åke Mortaigne, personalrekryterare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel