Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändra verksamhets inriktning – men låt Frösö behandlingshem vara kvar

/

Annons

Nu har det antytts att Frösö Behandlingshem (FBH) kanske ska läggas ned. Alliansens målsättning tycks vara att Norrlands inland inte ska leva.

FBH bör vara kvar men inte i nuvarande skepnad. Jag vill påstå att det som under många år skett där inte har ett dugg att göra med rehabilitering av missbrukare utan mer ter sig som förvaring där många intagna mer eller mindre har ”klipp-kort” i verksamheten, där lite eller inget görs åt den intagnes totala situation, där samarbetet med det sociala eller andra myndigheter som rimligen borde följa upp verksamheten lyser med sin frånvaro.

Hela organisationen måste göras om och inriktningen ändras mot ett ökat samarbete med andra inblandade myndigheter.

I dag släpps alltför många intagna ut utan en rehabiliteringsplan där en självklarhet borde vara att man ser till att den intagne får kontakt med andra myndigheter vid utgången från FBH där det måste säkerställas att personen åtminstone har en bostad att komma hem till och att en snabb uppföljning görs av sociala myndigheter.

Det här fungerar inte i dag utan den utsläppte missbrukaren hänvisas till sin parkbänk eller att sitta på busstorget med sina kompisar och fortsätta drickandet och inom kort tid återkomma till FBH igen. Det finns en nästan obefintlig uppföljning av det sociala för att få grepp om personens totala situation.

Jag har själv arbetat på FBH under en åtta-månadersperiod och väldigt starkt upplevt den här problematiken på nära håll.

Ändra inriktningen på verksamheten och låt FBH vara kvar och bli en organisation som vi kan vara stolt över. I dag känns den inte verklighetsnära.

Mer läsning

Annons