Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

André Högbom – mannen bakom bilderna

I slutet av året kommer den sjätte barnboken i serien om Monsterhotellet ut. Östersundaren André Högbom är mannen bakom bilderna.

André Högbom är en mångsysslare med många järn i elden. Han bygger el-instrument och uppmärksammade pepparkakshus, har gjort rekvisita till barnprogram för SVT och har konstruerat chokladhjul på Gröna Lund. Vid sidan av sitt heltidsjobb på Svensk Cater gör han även illustrationer och just nu ligger skissen till en framtida boksida på ljusbordet i ateljén hemma hos André. Han har påbörjat arbetet med Anna Hanssons sjätte bok om Monsterhotellet, men har redan fått ta en paus.

– Jag har också fått uppdraget att illustrera en julbok i samma serie och till den ska snart 24 bilder stå klara, säger André Högbom.

André är utbildad illustratör och har främst tecknat bilder till barnböcker, men även gjort illustrationer till studielitteratur och doktorsavhandlingar. Snäva ramar och udda förutsättningar triggar honom och får kreativiteten att blomma. Han är en person som snarare har svårt att tänka innanför boxen än utanför. Drömmen är att teckna bilder likt Sven Nordqvists teckningar i barnböckerna om Pettsson och Findus.

– Jag gillar när det är plottrigt och detaljrikt, där allt pågår i bilden. Tyvärr är det få som har råd att betala för sådana bilder.

André använder enligt honom själv en "ganska gubbig metod" då han tecknar. Efter att för hand skissa med blyerts använder han ljusbordet för att rita dit strecken med svart tusch, innan han scannar in det i datorn och fortsätter med digital penna.

– Många i dag använder digital penna direkt, men jag tycker det är svårt att få feeling då. Det ska synas att det är en människa som har ritat.

André jobbar också på två egna barnböcker, en av dem handlar om två drakar som hamnar i ett äventyr. Texter och skissar ligger redo för att skickas in till förlag. Förhoppningsvis är det någon som nappar. Även om han brinner för tecknandet, så strävar André inte längre efter att jobba heltid som illustratör.

– Jag har kommit underfund med att jag har den perfekta kombinationen nu. Ett fysiskt jobb där jag träffar folk och illustrerandet här hemma i min ateljé. Jag tror det kan bli ganska ensligt att jobba som illustratör om man inte sitter i ett mediehus eller liknande. Sitter man ensam hela tiden ruttnar kroppen och man blir mentalsjuk, säger André och skrattar.