Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Andreas är en fantastisk person"

Jämtland Basket ville behålla Andreas karlsson och gav honom ett kontraktsförslag som han tackade nej till.
– Han är en fantastisk person och för mig var han kanske den viktigaste spelaren när jag kom hit i fjol på grund av sin tid och status i Jämtland, säger Torbjörn Gehrke.

Jämtlands headcoach tycker att det är tråkigt att fyra år av fint samarbete ska sluta i diskussioner om pengar och eller förtroende.

– En spelare som lagt ned fyra år av sin karriär i en förening är viktig och förtjänar respekt. Som kapten och ledare för Jämtland under den gångna säsongen gjorde Andreas en utomordentlig insats. Han är och var en person vi gärna ville ha kvar i laget. 

Gehrkes förtroende för Karlsson är intakt, men...

– ... ja, hans prislapp var för hög. Han erbjöds ett kontrakt som matchar hans prestation sett över sina fyra år utifrån befintlig budget. Vi spelare och coacher glömmer ofta att uteblivna resultat påverkar den framtida ekonomin och det måste man ta ansvar för om man är en av de bäst betalda. Detta inkluderar även mig och jag har tagit ansvar för det.

Torbjörn Gehrke har försökt se på hela bilden, utifrån ett perspektiv som bäst ska gynna Jämtland Basket.

–  Vill man ha betalt måste man leverera resultat eller statistik. Så enkelt är det. Elitidrott handlar i slutändan om segrar eller bra prestationer. Samma sak gäller mig - förr eller senare ryker jag också om vi inte vinner fler matcher. Det räcker inte med att bara ge unga spelare chansen att utvecklas.

Du menar att Jämtland gav Andreas Karlsson ett bra bud?

– Nja, utifrån budget var det snarare ett bud i linje med hans prestation. Det var definitivt inget skambud. Alla vi inblandade, spelare och ledare, måste rannsaka vår egen prestation i fjol.

– Fakta är att Andreas inte levererade tillräckligt för att vi skall våga knyta upp en större del av vår budget än det vi erbjöd. Det är egentligen väldigt enkelt matematik.

Gehrke pekar på det självklara; vinner man matcher eller uppvisar bra prestationer då kommer folk till Sporthallen och sponsorer blir intresserade av att stötta Jämtland.

– Förlorar eller underpresterar vi blir det motsatt effekt. Vi erbjöd Andreas ett helt okej kontrakt. Vi gjorde det primärt för hans ledar- och person egenskaper - inte för hans statistik. Jag tror snarare det är så att han lämnar Jämtland på grund av att han inte känner mitt förtroende utifrån den rollen han vill ha.

Torbjörn Gehrke berättar att Jämtland Basket jobbar stenhårt för att tackla den närmaste framtiden. Att bygga ett bättre lag än i fjol, att klara av division 1-spelet med Jämtland U på bästa sätt, att utöka coachstaben till kanske fyra personer.

– I det perspektivet är det en enorm förlust att Andreas lämnar oss och att han är kritisk till mig som coach. Det gör mig naturligtvis ledsen och det är ett underkännande för mig som ledare. Men oavsett hur besviken jag är, vidhåller jag att Andreas är en fantastisk person och jag hoppas att coacherna i Solna gör ett bättre jobb än vad jag gjorde.