Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andreas fixar rätta skidskytte-käket

Camp Södergren på ÖSK-området i Östersund sjuder av liv. Folk från stora delar av världen är samlade, som ett FN i miniatyr.
Se även tv-inslaget ovanför artikeln.

Annons

Just nu finns japaner, fransmän och amerikaner plus norrmän och svenskar på plats. Men ju närmare skidskytte- tävlingarna första helgen i december vi kommer, desto fler nationer sluter upp.

Mitt i smeten finns Andreas Andersson, kocken nere i källarplanet på själva ÖSK-stugan. I ett kök som inte är större än ett vanligt lägenhetskök svarar han för frukost, lunch och middag till alla skidåkare, servicepersoner och materialförvaltare.

Totalt serveras runt 60 portioner vid varje måltid. Det mesta av det som serveras är tillagat av lokala råvaror.

Och allt är omtyckt.

När ÖP besöker köket serveras ugnsgratinerad fisk med getmese, grädde och klyftpotatis.

– Japanerna gillar den här rätten skarpt. De verkar kunna lassa i sig hur mycket som helst. De äter verkligen inte bara ris, säger Andreas Andersson och dammar av en gammal fördom.

Japanerna gillar kakor också.

– Fast de tar sweet chili på allt, även kakorna, säger Andreas.

Andreas Andersson fick uppdraget för två månader sedan. Han jobbar i snitt 14 timmar om dagen.

– Fast inte ensam. Kjell på Stocketitt och jag delar det mesta, säger han.

De kommer att ha full huggning minst i tre veckor till, sen kommer det att klinga av.

Inne i matsalen sitter ett gäng hungriga amerikanska skidskyttar. De lassar in käk för allt vad de orkar.

– När hela Europa saknar snö är det perfekt att få komma hit. Vi bor mitt i skidspåret med snö runt knuten, säger Lowell Baily som laddar inför världscuppremiären i skidskytte.

Det som hittills har varit den mest populära middagen undrar ni? – jo, kasslergratäng med blåmögelsost.

– Fransmännen var helt vilda, säger Andreas och tar sig an disken efter de matglada gästerna.