Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andreas fotade örn som inte skulle finnas

Vindkraftparken i Munkflohögen fortsatte som planerat. När Andreas Ringnér berättade vad han hade sett blev det stopp.

– Det är lite tufft. Vi har ju redan har ett tillstånd, säger Ingemar Stenbeck för Vasavind.

Under fyra dagar vårvintern 2009 var två erfarna fågelskådare ute och spanade efter örn i den blivande vindkraftparken i Munkflohögen. Helikopter användes också i jakten på risbon och vita ungar.

Slutsatsen var att det inte fanns några tecken på kungsörn. Inga klippbranter och inga grova botallar heller.

2010 fick bolaget bakom ansökan, lokala Femper och SSE Renewables, tillstånd att resa 27 vindkraftverk på 150 meter.

Andreas Ringnér har gjort sig känd för att vara en naturälskande amatörfotograf. Han kommer från byn och har fått se fler vilda djur än de flesta.

Han hörde talas om att örn hade varit synlig i Munkflohögen redan året efter tillståndet och från hösten 2012, vårvintern 2013 och nu i vinter har han flera foton på olika individer, både ungfågel och gamla.

Under den här tiden har bolaget fått nytt namn; Vasa Vind. SSE Renewables har köpts upp av riskkapitalbolaget Hg Capitals och bolaget har ansökt om att de 27 snurrorna ska byggas ännu högre, 180 meter.

– Det är en kombination av det låga energipriset och ny teknik. Det är tuffare i dag än för fem år sedan och jag tror att få bolag skulle bygga bara 150 meter högt, säger Ingemar Stenbeck.

Den nya ansökan har gjort att Andreas Ringnérs bilder på örn blivit högintressanta. Vindkraftsparken har stoppats av länsstyrelsen i Västernorrland i väntan på ny inventering. Under vårvintern kommer samma fågelskådare som för fem år sedan att ge sig ut i minst tre dagar, vilket är de nya minimikraven från länsstyrelsen.

Skulle örn observeras måste inventering av bon göras i sommar. Hittas ingen örn är det däremot möjligt att bolaget får klartecken att fortsätta.

Andreas Ringnér tycker det är naivt att tro att man ska hinna se örn om man bara är ute fyra dagar. Och han får stöd från forskarhåll.

– Om man skulle hitta bofast örn nu, vad säger då det om andra inventeringar som är gjorda, frågar han.

Om de fåglar han själv sett är förbipasserande eller bofasta har han ingen aning om. Men han ska vara extra vaksam nu i vår när man kan se örnar spelflyga nära sina bon. Vasa Vind har fullt hopp om att parken byggs.

– Vi är optimistiska över att detta inte ska hindra oss, säger Ingemar Stenbeck.

------------------------

Vindkraft, örnar och stoppad skidanläggning

Den tillfälligt stoppade parken i Munkflohögen är bara en av flera som ligger i området. I byn syns snurrorna från Raftsjöhöjden och i triangeln mellan Hammerdal, Munkflohögen och Häggenås planeras och byggs totalt 146 snurror av fem olika aktörer.

I projekteringen av en park ingår att ha koll på kungsörn så att deras bon inte hamnar mitt i parken. De hett debatterade parkerna i Lillhärdal, Åndberget och Skaftåsen, är fortfarande i planeringsfasen och det finns örn på plats. I Skaftåsen ska en ny inventering göras efter indikation på ett tredje revir. Praxis är att ha ett säkerhetsavstånd mellan bo och vindkraftverk på två kilometer.

Skidanläggningen Örndalen fick nej av Mark- och miljödomstolen på grund av tre örnbon mitt i området. Dessa tre hör till de mest reproduktiva i länet.