Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Androids säkerhet är ett skämt. Google måste skärpa till sig.

/
  • Det är dags att förbättra säkerheten i Android genom att göra det lättare att uppdatera programvaran.

Smarta telefoner med Android är en succé. Inget snack. Googles operativsystem som driver smarta telefoner och surfplattor har på väldigt kort tid blivit marknadsledande.
Det finns tiotusentals olika sorters enheter som drivs av Android och de används av miljoner och åter miljoner människor.
Därför är det extremt oroande att Androids säkerhet är skitkass.

Annons

Under de senaste veckorna har det varit stort rabalder om en säkerhetslucka i Android som har döpts till Stagefright och innebär att en Android-enhet kan tas över på avstånd genom ett enkelt MMS.

Säkerhetsluckor i sig är inget ovanligt. Det finns i alla operativsystem från alla tillverkare. De brukar åtgärdas snarast av företagen sedan de upptäckts.

Stagefright-hålet finns på nära en miljard Android-enheter och Google vill garanterat täppa igen det hålet så snabbt det bara går.

Och det är det egentliga problemet dyker upp: det är bara en liten, liten del av alla Android-enheter som säkerhetshålet kommer att kunna täppas till på. Den stora majoriteten kommer fortfarande att ha problemet kvar.

Hur kan det vara så? Svaret går att hitta i Googles framgångsrecept.

Google har valt att släppa Android helt fritt för vem som helst att anpassa till sina behov. Det finns nästan 25000 olika mobil- och surfplattemodeller med Android installerat och över 1000 tillverkare.

Lägg därtill en hundratals olika mobiloperatörer, typ Telia, 3 och Telenor med flera, över hela världen så förstår man att det finns många, många kockar som rör om i den här soppan.

En uppdatering av Android kan liknas med katten-på-råttan: Google släpper Android till mobiltelefontillverkarna som i sin tur släpper det till mobiloperatörerna som i sin tur släpper det till användarna.

I varje steg är Android utlämnad till tillverkarnas och operatörernas godtycklighet. Det finns inget som säger att tillverkarna måste ta till sig uppdateringen. Anser de sig inte har resurser eller tid att göra det så struntar de i det. Detsamma gäller mobiltelefonoperatörerna. Att viljan att lägga energi på mobiltelefoner som är äldre än 1,5 år knappt finns hjälper inte heller. I Stagefright-fallet har det sagts att flaggskeppsmodeller som är upp till tre år gamla ska uppdateras. Det låter ju bra, men tyvärr motsvarar det uppskattningsvis bara 10 procent av användarskaran - 90 procent är alltså fortfarande oskyddade.

Androids styrka har helt plötsligt blivit dess svaghet.

Därför behöver Google sätta sig ner med tillverkare och operatörer och lösa det här problemet. De måste hitta ett sätt att kunna skicka ut en uppdatering som når majoriteten av alla Android-lurar och surfplattor på en gång. 10 procent måste bli 90 procent - annars går det inte att ta plattformen på allvar.

Simon Sjödin har också en Teknikblogg. Läs den är.

Läs tidigare krönikor av Simon Sjödin:

Datorn som förändrade mitt liv

När jag var med i David Lettermans The Late Show

Copyswede ska banne mig inte ha betalt för mina privata bilder

Krångla inte till det! Det leder oundvikligt till fiasko!

Här är apparna till min smarta mobil som jag inte kan vara utan.

Vem ska betala för alla billiga prylar när ingen har något jobb

Det är 2015! Det är dags att låta mig få ladda ner för bövelen

Annons