Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Änglar och vikingakläder på julmarknad

Den ena säljer änglar, den andra säljer vikingakläder.

Annons

Det var mycket handarbeten som visades upp på Julmarknaden på Folkets Hus /OSD i Östersund på söndagen.

Yngst av alla var nog Sofia Söderin och Elna Österhof som båda går på hantverksprogrammet på PC i Östersund.

Sofia säljer Änglavingar 50 kronor stycket. Det är små figurer hon själv virkar ihop av helt och hållet återvunnet material. Men det fina i kråksången är att 25 kronor av varje såld ängel går till UNICEF och deras arbete för bättre skolor i Nepal.

– I Nepal tillåts inga flickor att gå i skolan. Unecef jobbar emot det, säger Sofia som valde mellan flera olika välgörenhetsorganisationer innan hon fattade sitt beslut att stötta Unicef.

– Om man vill göra världen mer jämlik är det här ett bra sätt, menar Sofia Söderin.

Bredvid sitter Elna Österhof. Även hon driver UF-företag och även hon visade upp sina alster under söndagens julmarknad.

Hennes företag heter Runfridr-UF och hon jobbar med att tillverka kläder från förr.

– Jag syr kläder från vikingatiden fram till tidigt 1900-tal, säger Elna som själv är aktiv i vikingaföreningen Österhus här i Jämtland.

Hon gör kläderna dels efter beställning men säljer även kläder på hennes egen webb-sida.

– Intresset för vikingatid och medeltid är större än man tror i Sverige. Jag kan nästan redan nu leva på mitt företag, säger inte så lite stolt. Och med all rätt.

Även Elna arbetar med återanvänt material vad gäller skinn men nytt då det gäller tyg.