Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anhöriga kollas upp

Fem anställda på försäkringskassan i Östersund har blivit anmälda till personalansvarsnämnden för att ha tagit fram uppgifter om närstående.

Försäkringskassan genomför löpande kontroller av anställdas användning av IT-stöd. Fem anställda har anmälts till personalansvarsnämnden för att ha tagit fram uppgifter om anhöriga.

Fyra av de fem anställda erkänner i utredande samtal att de har gjort fel, en femte person hävdar att han inte minns de sökningar som gjorts.

En anställd har tagit fram uppgifter om sin sambos exmake med förklaringen att det har varit stökigt med underhållet från exmaken till sambon. En annan har varit inne i sin sons aktivitetsstödärende för att kontrollera att ärenden kommit in och när utbetalningar har gått ut. Ytterligare en anställd har varit inne och kollat på uppgifter för sin son. En anställd har varit inne och sökt uppgifter om fem av sina anhöriga, bland annat sin syster, exmake och sin exmakes exfru.

En anställd minns inte att han tagit del av uppgifter angående sin sambos aktivitetsstöd vid tio tillfällen under åren 2011-2013.

Det föreligger inte någon misstanke om ekonomiska oegentligheter.