Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anhöriga stormade flygplatsen

Fyra personer tog sig över stängslet och in på flygplatsområdet på Frösön tidigt på torsdagsmorgonen . Syftet var att stoppa utvisningen av östersundsbon Ghader Ghalamere.

Ghalamere greps av Östersundspolisen på onsdagseftermiddagen i familjens bostad i Torvalla. Gripandet blev enligt familjen mycket dramatiskt och våldsamt. Polisen skulle enligt familjen ha utdelat flera slag.

– Polisen slet bort honom från oss. De visade heller inga papper som styrkte att de hade rätt att ta honom från oss. De papprena fick vi se först på kvällen då vi var på polisstationen, säger Parvaneh Hussein, styvdotter till Ghader Ghalamere.

– Det hela var väldigt otäckt och det var många grova ord, från båda håll, erkänner hon.

Redan på torsdagsmorgonen då första planet skulle lyfta från flygplatsen på Frösön ner mot Stockholm kom de första familjemedlemmarna i syfte at hindra att utvisningen skulle kunna genomföras. På plats fanns även representanter från nätverket Ingen människa är illegal.

– Jag blev bestört då jag hörde om utvisningen. Ghader är kurd som inte gjort militärttjänsten i Iran och kommer därför att omhändertas direkt av polisen då han landar i Teheran. Därefter väntar i värsta fall hängning, säger Kimmy Jonsson från nätverket.

Han och övriga medlemmar i nätverket samt Ghaders familj gjorde sitt yttersta för att informera övriga resenärer, även besättningen, om den stundande utvisningen. På plats fanns även arbetskamraten Hedi Kalfalla.

– Utvisningen av Ghader är fullständigt obegriplig. Han är skötsam, han har familj, fru och två barn 3 år och 2 månader gamla och han gör alltid rätt för sig. Han varken tigger eller går på socialen, säger Hedi Kalfalla.

Stämningen ute på flygplatsen blev allt mer irriterad och spänd under tidiga morgontimmarna på flygplatsen. Först trodde anhöriga att Ghader skulle åka med planet 06.35 och protesterna eskalerade. Strax innan avgång stod det dock klart att Ghader skulle åka med 07.15-planet i stället. De anhöriga och nätverksmedlemmarna jobbade alltmer intensivt för att stoppa utvisningen. Strax före avgångstid rusade flera familjemedlemmar in på själva flygplatsområdet i hopp om att stoppa flygets avgång.

I ena hörnet av parkeringsplatsen lyckades de slita upp staketet för att därefter rusa in på flygplatsområdet. Samtidigt kördes en gul bil ut på plattan, i den bilen fanns Ghader Ghalamere. Han protesterade högljutt och kravlade på marken för att undgå att bli satt på planet.

De sammanlagt fyra personer som tog sig in på flygplatsen greps omedelbart av både tillkallad polis och flygplatsens egen säkerhetspersonal. En av de omhändertagna togs till förhör på polisstationen men släpptes senare under dagen.

– Brottsrubriceringen är inte klar. Personen kan vara misstänkt på ett antal punkter. Det kan röra sig om misstanke för upplopp, grov skadegörelse, sabotage mot flygplats och våldsamt upplopp, men det är åklagaren som får ta ställning till detta, säger Håkan Modin, vid Östersundspolisen.

Inne på flygplanet med avgång 07.15 kom så upplösningen på torsdagens utvisningsdrama. En av resenärerna - vänsterpartisten och Frösöbon Malin Björk - uppmanade samtliga ombord på planet att ta ställning för Ghalamere.

– Jag ställde mig upp i planet och bad att vi inte skulle lyfta med honom i planet, säger Malin Björk.

Hon uppmanade samtidigt medpassagerarna att inte knäppa fast sina säkerhetsbälten utan att ställa sig upp inne i planet.

– Det var inga som ställde sig upp, men de som tyckte att deporteringen var orimlig satt kvar och valde att inte knäppa sina bälten. Det var en värdig markering, säger Björk.

Ska då inte lagen ha sin gång?

– Fast ibland uppstår ju sådana här komplicerade fall, säger Björk och berättar att Ghader kommer från Iran, har fått flyktingstatus i Turkiet och nu ska skickas till Iran för att därifrån söka uppehållstillstånd i Sverige på anhöriganknytning.

– Jag förstår att det är en komplicerad situation och att alla olika regler kommer i konflikt med varandra. Men i sådana här komplicerade fall bör man ta till det övergripande - som FN:s barnkonvention - och se till det bästa för barnen, menar Malin Björk.

Ghader Ghalamere fördes aldrig ombord på planet. I stället sattes han i bil strax efter klockan tio på förmiddagen för transport till Migrationsverkets förvar någonstans i Sverige.

– Vart han transporteras kan jag inte säga. Det är Migrationsverket som äger frågan, vi är bara handräckande myndighet, förklarar Håkan Modin vid Östersundspolisen.