Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anhöriga till Ghader kritiserar polisen

Anhöriga till Ghader Ghalamere hävdar att polisen använde övervåld när han hämtades i hemmet, och när han skulle föras till flygplanet.

Styvsonen Rahim Hosseini berättar om när Ghader Ghalamere hämtades av gränspolisen i sin lägenhet på onsdagseftermiddagen:

– De kom hem till oss och slet bort honom från familjen, de slet i min mamma och min lillebror, säger han.

Styvdottern Parvaneh Hosseini fyller i:

– Det var en väldigt otäck situation och poliserna var inte särskilt snälla, de var lite aggressiva och knuffade mamma och slet i barn, säger hon.

Under onsdagskvällen fick familjen träffa Ghader på polisstationen i Östersund.

– Han mådde inget bra. Han hade väldigt ont i högra låret för att de hade slitit i honom så mycket och även slagit honom med batong, och så har han skador efter handbojor. Plus att de har misshandlat honom även på flygplatsen, då han gjorde motstånd och inte ville kliva på planet. Så han är skadad och vi är oroliga över hur han mår, säger Parvaneh.

Både hon och Rahim reagerar också på att polisen inte hade något papper att visa upp – när Ghader hämtades i hemmet – för att visa att de hade rätt att hämta honom och hålla honom på stationen.

Parvaneh tycker inte att Ghader har behandlats rättvist.

– Han har inte begått något brott, säger hon.

Håkan Modin är operativ chef vid Jämtlandspolisen och han bemöter styvbarnens kritik gällande polisens våld.

– Det är inte helt ovanligt att man uppfattar det så, för att när vi som poliser har legalitet i en tjänsteåtgärd, då har vi också en laglig rätt – och på det sättet är ju polisen unik i Sverige – att använda våld för att genomföra en tjänsteåtgärd.

– I det här fallet handlade det om att den här mannen skulle hämtas och tas i förvar för att sedan utvisas. Så där fanns ju legaliteten.

– Och möts polisen med våld, ja, då backar ju inte polisen utan då använder man lagstiftningen. Vi måste använda det våld som behövs för att kunna utföra det vi är satta att göra.

Så om en person gör motstånd, då kan polisen ta till våld?

– Absolut.

Och om familjemedlemmar försöker hålla fast någon, vad får polisen göra då?

– Då får vi använda det våld som behövs för att vi ska få kontroll på situationen. Men vi får inte använda mer våld än vad som krävs för att få den kontrollen, för att sedan kunna utföra vårt uppdrag.

– Och det är ju där många diskussioner uppstår, om polisen har använt för mycket våld eller det våld som varit försvarligt.

Att han ska ha blivit slagen med en batong, vad tänker du om det?

– Det kan jag inte uttala mig om, eftersom jag inte vet. Det kan vara så, eller inte. Och är det så att man har använt batong, då utgår jag ifrån att då fanns det stöd för att använda den typen utav våld.

– Sedan får man ju avgöra – i händelse av en anmälan – om det var för mycket eller om det var vad som behövdes. Det får inte vara oförsvarligt.

När det gäller att polisen ska kunna visa upp ett papper förklarar Håkan Modin att det inte fungerar så i Sverige, polisen behöver inte visa något papper.

Men man ska förklara varför man är på platsen och vad man ska göra.

– Det är precis som styvdottern säger, att den här mannen inte är misstänkt för något brott. Men Migrationsverket har tagit beslut att han ska utvisas från Sverige. Polisen är den handräckande myndigheten, och vi har en skyldighet enligt polislagen att bistå andra myndigheter.

Polisen i Östersund fick ärendet att avvisa Ghader Ghalamere i december. Sedan dess har polisen haft många kontakter med honom för att förmå honom att åka frivilligt, berättar gränspolisen Åsa Heidenberg.

– Vi har träffats jättemycket och han har själv försökt att hitta möjligheter. Men till slut gick det inte. Det är tokigt att han måste åka när han ändå troligtvis får uppehållstillstånd, säger hon.