Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anhöriga till strokedrabbade behöver stöd

Annons

Än i dag förekommer det att myndigheter hänvisar till ”hustruplikten”, det vill säga att en kvinna självklart ska ta hand om sin sjuke make.

Flertalet är de som har gått ner i arbetstid eller till och med slutat att arbeta för att vårda sin make och ibland även maka efter en stroke.

Nu larmar Riksrevisionen om anhörigas börda i en nyligen gjord granskning och uppmanar till ett mer individanpassat, flexibelt och kvalitativt stöd till anhöriga. De gör ett enormt arbete – oftast oavlönat.

God vård och rehabilitering utgör grunden för hur mycket stöd en anhörig måste ge till sin närstående. Vad behöver göras?

• Tvinga ingen bokstavligen eller indirekt att ge upp sitt arbete för att vårda.

• Anhörigstödet måste vara individanpassat och flexibelt eftersom anhöriga inte är en homogen grupp.

• Anhörigutbildning, både på dag- och kvällstid, borde erbjudas alla som har en närstående som har fått stroke. Stroke är en sådan komplex sjukdom med en mängd varierande konsekvenser som man som lekman måste få förståelse för, för att kunna hantera den nyuppkomna situationen.

Stroke är en av våra stora folksjukdomar som ger flest funktionsnedsättningar, allt från fysiska till mentala och känslomässiga, därför behövs experter på stroke i primärvården som vänder sig till den som har fått stroke och till de anhöriga.

Östjämtlands Strokeförening

Kenneth Godhe, ordförande

Bo Sundström, sekreterare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel