Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anhörigförening: Inte acceptabelt

Alf Andersson är ordförande i Anhörigas riksförbund.

Han reagerar skarpt när han får höra om Max och Melinas situation.

– Det är alldeles fel. De ska inte behöva hjälpa sin mamma med sådana saker, säger han.

I Sverige är det många anhöriga som får dra ett tungt lass när en närstående blir svårt sjuk eller har ett funktionshinder. Anhörigas riksförbund, ARF, har som ett mål att ge stöd åt anhöriga men också att ta till vara på deras rättigheter.

När ARF:s ordförande Alf Andersson får höra om hur Max och Melina Engelmarks fått hjälpa sin mamma med toalett och matning blir han beklämd.

– Det är inget som de ska behöva göra för sin mamma. Det är inte saker som ungdomar, barn i det ena fallet eftersom systern bara var 15 när mamman blev sjuk, ska behöva göra, säger Alf Andersson.

Socialtjänstlagen, den lag som reglerar vilket ansvar Härjedalens kommun måste ta, är lite luddigt skriven.

Formuleringen: "Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk..." öppnar för tolkningar. Hur mycket "stöd" är en kommun egentligen skyldig att erbjuda?

Men Alf Andersson är tydlig.

– Enligt min åsikt så har inte kommunen gjort det de är skyldiga att göra i det här fallet, säger han.