Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aningslöst om Svenska kyrkan

Svenska kyrkan står inför ekonomisk och moralisk bankrutt. Det påstår Sven-Olof Lööv i en ledare i ÖP 19 november. Hur kommer då Lööv fram till denna slutsats? Ja, det kan man inte utläsa av ledarens innehåll. I stället är det svepande formuleringar och illa underbyggda resonemang som gäller.

Han börjar med att dra paralleller till islam, menar att blivande ärkebiskopens valspråk "Gud är större" skulle vara främmande för de flesta i Svenska kyrkan (var kommer den statistikuppgiften ifrån?), försöker sedan insinuera, kanske genom Jackeléns tyska ursprung, att det är ett valspråk som för tankarna till stöveltrampen i den tidigare tyska nationalsången, kommer så in på Omars Mustafas (Lööv nämner felaktigt en annan person) petning ur det socialdemokratiska partiledningen, hoppar sedan på författaren och teologen Ann Heberlein för att i en artikel ha kritiserat författaren och ateisten Lena Andersson, och avrundar det hela med att hävda att Svenska kyrkan inte är religiös nog, något som han menar beror på politikens roll inom kyrkan.

Och som slutkläm påståendet att Svenska kyrkan måste ses som både moraliskt och ekonomiskt bankrutt. Lite mer av saklighet och faktakontroll borde man kunna kräva av en ledarskribent!

Löövs osammanhängande text liknar mer ett inlägg på en privat Facebooksida eller blogg.

Henrik Munck af Rosenschöld, Ås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel