Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anja kan sätta färg på avslagen världscupfinal

euforiskt glad och snudd på hjula ute på gården. Det är ju världscupfinaler i Åre!

Hep, hep, hep!

En höjdpunkt för alla sportfantaster, och för andra också för den delen. En världcuptävling i Åre är en riktig höjdare som brukar dra folkmassorna.

Men vänta ett tag. Det är något som inte stämmer.

Den rätta känslan vill inte infinna sig.

Jag försöker ...

... nej, det går inte. Jag har inget sug i slalomtarmen.

känns onekligen avslagen. De flesta har ingenting att åka för, och de flesta cuperna är redan avgjorda. Det blir bara litet kul och trivsam avslutning på säsongen för de tävlande. Bra för dem, trist för oss.

I förväg, då någon gång i november, december, när världscupsäsongen drog igång, då kändes en världscupfinal oerhört stor och het. Som att det var där, framme i mars i Åre, allting skulle komma att avgöras. Med både heta svenskar i slalom, och svenskor, Anja Pärson, Maria Pietilä-Holmner med flera, som skulle vara med och slåss i toppen.

I dag är vi där, och det hela känns – helt iskallt.

En hel vecka utan egentlig nerv eller någon större spänning.

. Som att någon av våra svenska (så idrottsnationalist jag är) åkare kan slå till och vinna en enskild världscuptävling. Det skulle vara världens grej för en Frida Hansdotter, eller Mattias Hargin. För dessa båda gäller det att få till det i två åk och att några av stjärnorna har en mindre bra dag, tror jag. Men som ett avstamp inför kommande säsonger skulle det sitta fint med några pallplatser.

Men Anja då? Hon var ju näst snabbast på störtloppsträningen i går? Ja, kanske Anja. Rutinerade, stabila Anja, som kan vinna rubbet i Åre om det vill sig väl. Det krävs svenska framgångar om inte den alpina sporten ska tappa i intresse.

För 20 år sedan när jag förra gången jobbade på sporten låg skarven mellan vinter- och sommaridrotter någon gång efter påsk. Då drog träningsmatchandet igång för fotbollslagen.

Nu, i mitten på mars, har de flesta redan spelat ett antal matcher. Det är arenans förtjänst. Där pågår matcher varje kväll och det är ett litet mirakel att se alla glada ledare och spelare på konstgräset. Sådant värmer en gammal fotbollssjäl.

gör jag dock för en helt annan sak: Jämtland baskets skrällseger borta mot storfavoriten Norrköping. Det var oväntat och det stack ut i det grå lagsportharvandet. Nu väntar jag bara på att Edsbyn ska få stryk av Sirius i bandyn, att Färjestad ska åka ut mot Brynäs i hockeyn och att det blir två helt nya lag som går upp från kvalserien i hockey.

Och så håller jag tummarna för att Jämtland ska kunna lugga Norrköping fullt ut.