Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Änkan får sitt möte med kommunledningen

Kommunalrådet Maria Söderberg (C) har kontaktat den avlidne Lars Perssons änka Maria Lundquist-Persson. Nu ska de träffas som svar på det öppna brevet.

Annons

Maria Lundquist-Persson skrev ett öppet brev när kommunledningen i Krokom hade förklarat hur de såg på den fällande domen som kom i onsdags.

Den gav två chefer med arbetsmiljöansvar i kommunen skulden för det som hade inträffat 2010 när en socialsekreterare i kommunen blev deprimerad och slutligen tog sitt liv. Den socialsekreteraren var Maria Lundquist-Perssons man.

Domen som är den första i sitt slag i Sverige fastslår arbetsmiljöansvar och binder juridiskt två chefer till misstag och fel som begicks innan dålig arbetsmiljö ledde så långt som till ett självmord.

Kommunalrådet Maria Söderberg (C) visade efter domen genast sitt stöd för de fällda cheferna. Kommunledningen välkomnade också en överprövning av domen. Personalchefen i kommunen, Gunilla Sundqvist sa "Jag tycker inte man kan säga att vi gjorde något fel. Men vi kunde ha gjort mer".

Detta fick till följd att de interna och externa reaktionerna blev så stora att en av de dömda cheferna, som fortfarande innehade arbetsmiljöansvar, flyttades från sin tjänst i veckan och kommunledningen skrev ett pressmeddelande där de bad de anhöriga om ursäkt.

Maria Lundquist-Persson skrev då ett öppet brev där hon förklarade att ingen hade hört av sig till henne och familjen.

Nu har Maria Söderberg ringt. De bägge ska träffas och Maria Söderberg vill inte låta sig intervjuas mer om domen. Hon nämner att hennes första reaktion bottnade i att "det fortfarande pågår en rättsprocess".

De fällda har tre veckor på sig att överklaga.