Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anläggningar för vattenkraft ger staten miljarder i fastighetsskatt

Jämtland och de övriga vattenkraftsproducerande skogslänen är en guld­gruva för staten. Varje år tar staten in drygt 2,6 miljarder kronor i fastighetsskatt på vattenkraftsanläggningarna.

Annons

Som ÖP nyligen redovisade får kommunerna och landstinget i Jämtlands län tillsammans omkring 2 miljarder kronor årligen i skatteutjämningsbidrag i en Robin Hood-politik som ofta ifrågasätts.

Men penningflödet går alltså även i strida strömmar söderut från länet.

Enbart den fastighetsskatt som staten tar in på vattenkraftsanläggningarna i län- et uppgår årligen till närmare 530 miljoner kronor.

Därtill kommer också de många miljarder som vattenkraften årligen genererar och som de vattenkraftsproducerande länen inte kommer i åtnjutande av på annat sätt än en i sammanhanget blygsam summa bygdemedel som kompensation för ingreppen i naturen.

I åratal har kommunerna i Jämtland och de övriga skogslänen agerat för att få till stånd en återbäring från vattenkraften, men hittills utan resultat.

Håkan Larsson, Rödön, ordförande i föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner, drar sig inte för att tala i termer som utsugning av de norrländska tillgångarna och att staten har ett närmast kolonialt synsätt när det gäller vattenkraften.

Han anser att skogslänen genom vattenkraften, skogen och malmen till stor del bär upp välfärden i hela Sverige. Men det är, enligt hans synsätt, en ensidig export av resurser.

– Skogslänen bidrar ju i hög grad till den svenska ekonomin. Dessutom levererar vi färdigutbildad arbetskraft till Stockholm och övriga delar av södra Sverige.

– En återföring av exempelvis vattenkraftspengar skulle ge Norrland en större självtillit och möjlighet att utvecklas. Beroendet av skatteutjämningsbidrag skulle också minska, menar Håkan Larsson.

Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner vill därför styra tillbaka pengarna till Norrland.

Föreningens målsättning är att återbäring i någon form ska kunna ordnas under mandatperioden 2011-2014.

Skulle hälften av de pengar som staten tar in i fastighetsskatt på vattenkraftsanläggningarna i norr gå tillbaka till skogslänen skulle det innebära en årlig pott på drygt 1,3 miljarder kronor.

– Så sent som i november hade vi en träff i Riksdagshuset med representanter från partierna. Där fick vi en större respons än på länge för våra synpunkter, säger Håkan Larsson.

– Inför landsbygdsriksdag- en i Sunne i somras ställde sig även hela den samlade landsbygdsrörelsen – Hela Sverige ska leva, Småkom, Inlandskommunerna och föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner – bakom kravet på återföring av vattenkraftsmedel. Det har inte hänt tidigare.