Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmälan mot landstinget avskrivs

De privata vårdgivarna i hälsovalet hade inte någon framgång med sin anmälan av landstinget till Konkurrensverket. Myndigheten avskriver ärendet.

Annons

I våras gjorde den befolkningsägda hälsocentralen Fjällhälsan i Hede, den ekonomiska föreningen som driver Offerdals hälsocentral samt privatägda Nya Närvården en anmälan till Konkurrensverket. Anledningen var att de anser att det råder brist på konkurrensneutralitet mellan privata och landstingsdrivna vårdenheter i Hälsoval Jämtlands län. Saken gäller att de privata vårdgivarna har IT-kostnader som de landstingsdrivna hälsocentralerna inte har.

Konkurrensverket understryker att likabehandlingsprincipen innebär att samtliga leverantörer ska behandlas lika, men det är endast de externa utförarna som betraktas som leverantörer. Att en upphandlande myndighet behandlar egenregi och externa leverantörer olika kan därmed inte prövas mot likabehandlingsprincipen, anser myndigheten och avskriver ärendet.

I beslutet konstaterar Konkurrensverket att landstinget ersätter de privata vårdgivarna med 6 kronor per listad patient i så kallade OH-kostnader. Verket föreslår att landstinget ser över vilka fria nyttigheter de landstingsdrivna hälsocentralerna har och att ersättningsnivån anpassas till det.

Nästa vecka kommer landstingsstyrelsen att fatta beslut om nya regler i Hälsoval Jämtlands län från och med 2015. Ett av förslagen är att ändra den här delen av ersättningen till de privata vårdgivarna från 6 kronor per listad patient till 20 kronor per listad.