Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmälan om Peak-rykten nedlagd

Mats Tinnsten – prorektor på Mittuniversitetet – polisanmälde ryktesspridning om honom gällande Peak Innovation. Åklagaren har valt att inte inleda en förundersökning om förtal.

Annons

– Det blev ju ingen särskild spridning och konsekvenserna blev inte så stora för honom, säger vice chefsåklagare Eva-Lena Rimér.

Huvudregeln när det gäller förtal är att den utsatte ska driva målet själv, som enskilt åtal. Det krävs särskilda skäl ur allmän synpunkt för att en åklagare ska ta upp det.

Även justitiekanslern, JK, valde att inte inleda förundersökning om eventuellt tryckfrihetsbrott, beroende på att uppgifterna inte publicerats av medierna.

Mats Tinnsten köper Eva-Lena Rimérs resonemang. Nu är frågan om han ska driva ärendet vidare själv.

– Jag vill ha upprättelse, det känns ju inte bra när det påstås kriminella saker om en. Samtidigt fick det inte så stor spridning, och man kanske ska gå vidare. Jag får ta mig en funderare, säger han.

Det var i juni i år som medier i länet fick ett anonymt och utförligt tips om Mats Tinnsten. I tipset påstods att Tinnsten i sin roll som universitetets representant i Peak-projektet hade fört över statliga medel ämnade för Peak till ett eget företag.

Uppgifterna kom till redaktionerna efter att Mats Tinnsten hade stoppat universitetets finansiering av Peak och beställt en oberoende granskning av verksamheten.