Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmäler Socialstyrelsen för diskriminering

I sommar godkäns homosexuella män som blodgivare – om de helt avhåller sig från sex. Stefan Falkelind har anmält detta till diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Det ska vara lika regler för alla, oavsett sexuell läggning. När det inte är det är det diskriminering, säger 42-årige Stefan Falkelind från Frösön.

Han har haft tankar på att lämna blod, men stoppats av de svenska reglerna som sagt att homosexuella män inte alls får lämna blod.

När han hörde om Socialstyrelsen föreskrifter som började gälla från 1 april i år så trodde han att han skulle få lämna blod på samma villkor som heterosexuella människor, eftersom han inte på något vis lever sexuellt riskfyllt.

Men han upprördes när han i helgen läste om att det ska krävas att det gått ett år sedan den senaste sexuella kontakten innan en homosexuell man godkänns som blodgivare.

– Har man skyddat sex har man inget riskbeteende. Jag kände att det var ytterligare ett sätt att trampa på mig som homosexuell, säger Stefan Falkelind.

På måndagsförmiddagen anmälde han Socialstyrelsen, som utformar regelverket kring blodgivningen, till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Fast fram till 10 juni är även avhållsamma homosexuella män avstängda från blodgivning. Landets blodcentraler överklagade och fick behålla de gamla reglerna fram till dess.

Vid blodcentralen Storsjötappen i Östersund berättar man att även heterosexuella människor får ta en paus i sitt blodgivande, om de byter partner. Men då handlar det om tre månader.

Vid Storsjötappen säger man att det är fritt fram för homosexuella män att lämna blod när de haft samma parter i minst ett år, och varit trogna. Det är fel.

– De är nog inte ensamma om att ha missförstått det här, säger Mona Hansson som vid Socialstyrelsen jobbar med tillsyn av blod- och vävnadsverksamhet.

Men om en man lever i ett äktenskap eller homosexuellt partnerskap med en annan man måste även han då helt upphöra med sex för att få lämna blod?

– Ja, säger Mona Hansson.

– Men homosexuella män är bara en av flera grupper där det finns en ökad risk förekomst av till exempel HIV eller hepatit B och C.