Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmärkningsvärda uttalanden om förskollärare och fritidspedagoger

Björn Sandals (S) utspel under mötet på Vallaskolan, om att förskollärare och fritidspedagoger skulle vara statuslösa och inte undervisande personal, är anmärkningsvärda för att komma från en skolpolitiker.

Annons

Både förskolans, förskoleklassens och fritidshemmens verksamheter styrs likt skolan av skollag, läroplan och behörighetsförordning. Dessa säger otvetydligt att de akademiskt utbildade lärarna mot varje skolform har ansvaret och ska därför behandlas med samma respekt och värde.

Mikael Damberg (skolpolitisk talesperson för S) har dessutom på riksdagsnivå engagerat sig starkt för att fritidspedagogers roll ska stärkas i skolorganisationen och uttrycker att fritidshemmen är mycket viktiga, inte minst i arbetet med att höja resultaten i skolan. Det blir därför motsägelsefullt när Sandal formulerar sig i så nedsättande ordalag om vår yrkesgrupp och dess uppdrag.

Det skulle vara mycket intressant att få veta hur det från regeringshåll explicit formulerats att endast lärare är undantagna besparingar. För i ett större perspektiv så visar annars dessa friheter, som lokalpolitiker anser sig kunna ta genom att tolka centrala direktiv, att skolreformen som alliansen är ansvarig för lämnar väldigt mycket kvar att önska.

Hadar Nordin, fritidspedagog Stockholm
Mikael Andersson, fritidspedagog Helsingborg
Andréas Nyberg, fritidspedagog Umeå
Redaktionen för sajten fritidspedagogik.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons