Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna-Britt Jakobsson, Hällebo, 83 år

Om himlen trots allt finns – hon tvivlade nog själv på den saken – behöver inga änglar gå hungriga längre. De får våfflor med grädde och hjortronsylt eller alldeles nybakat mjukbröd, med både brun och vit getost, alla dagar från och med nu.

Annons

För om himlen finns, har Anna-Britt Jakobsson just anlänt.

Då har hon redan ändrat adressen för alla veckotidningsprenumerationer dit, och bokklubbar och alla tänkbara lotterier och tävlingar.

Hon har tur i spel, det ska de veta, de där änglarna.

Och tur i kärlek också.

Så pass tur att hon nog precis radat upp alla foton på barn, barnbarn och barnbarnsbarn i den himmelska bokhyllan, precis som på Bränna, Offerdal, där hon bodde i nästan hela sitt liv, och satt sig i fåtöljen med stickningen, den som ska bli sockar, vantar, tröjor eller ännu en kofta till Röda korsets hjälppaket.

Teven är mest troligt igång och hon tittar på skidåkning, friidrott eller en film, men bara om det inte är något "furrt" i den, eller så håller hon på med ett korsord, och ber passerande änglar om hjälp eller i alla fall ett suddgummi, trots att hon enligt egen uppgift nästan aldrig skriver fel.

Fast i favoriten Krypto kan det förstås krångla även för den bästa.

Till sommaren bygger hon växthus och odlar tomater, sätter potatis och driver fram storslagna Ingrid Bergman-rosor, och i de ljusa nätterna åker hon med Sören, maken, och spanar på eviga hjortronmyrar, för att se vad det verkar bli för ett slags år, eller drar upp storabborrar i sjön, för att hon sagt "tvi tvi" till daggmasken.

Sedan bjuder hon på kaffe, hett så att tungan skrumpnar, men gott.

Ja, om himlen och änglarna trots allt finns, så får de allt det där, en mamma, en mormor, en farmor – allt det vi redan saknar.

Men vi vet att hon väntar med våfflor, grädde, kärlek och sylt den dagen vi flyttar, vi med – och vi är innerligt glada för det. 

Familjen