Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna-Karin drabbades av dubbel sorg

När Anna-Karin Tjernmons pappa dog fick hon en chock – hon hade en okänd halvsyster.
Men det visade sig vara ett fel från skattemyndigheten – hon har inget halvsyskon.

Annons

– Det blev en dubbel chock. Först att pappa hade dött och sedan att vi hade en halvsyster, säger Anna-Karin Tjernmon.

Det började i december. Anna-Karin försökte förgäves att få tag på sin pappa som bodde i Järvsö. Till slut ringde hon polisen som gick in i lägenheten och hittade honom död.

Anna-Karin Tjernmon åkte ner för att ta hand om allt runt hans död. Då sa en företrädare för pappans bostadsrättsförening att det fanns fyra stycken systrar. Anna-Karin kände bara till att hon har två systrar. Även polisen bekräftade att det fanns en fjärde syster.

– Allting blev upp och ner. Vi både skrattade och grät, berättar Anna-Karin Tjernmon.

De lyckades identifiera den okända systern. Och ringde till henne. Hon nekade och berättade att hennes pappa avlidit redan 1985 – och att hon redan hade ärvt av honom.

– Hon stod på sig, säger Anna-Karin.

En närmare granskning visade att de båda papporna hade ytterst lika personnummer. Det var bara två siffror i de fyra sista siffrorna som skilde sig något.

– Men när jag ringde upp skattemyndigheten var handläggaren inte alls trevlig. De krävde at jag skulle ordna fram originalhandlingarna. Jag visste inte var jag skulle leta efter originalhandlingarna till den andra kvinnans pappa, säger hon.

Anna-Karin ringde upp skattemyndigheten igen.

– Då fick jag prata med en hjälpsam handläggare. Hon sa att det var de som gjort fel och att hon skulle ordna upp allting.

De har inte fått någon ersättning för obehaget från skattemyndigheten.

– Det är nog så jobbigt att förlora sin pappa. Sedan var vi även tvungna att bråka med skattekontoret, säger hon.

Ett liknade fall har även inträffat i Anna-Karins mans släkt.

– Det är nog vanligare än vad man tror. Vi vill göra andra uppmärksamma på att det kan hända. Hade inte den andra kvinnan stått på sig så hade vi köpt att vi haft en okänd halvsyster.