Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna-Lena i ljus och mörker

Har ni sett handblåsta glastaklampor, självlysande troll och glimrande blomskott i guld och brunt?
Om inte så är det hög tid att bege sig till Drejeriet.

Där öppnar nämligen Anna-Lena Kauppi en separatutställning på lördagen på temat ljus och mörker, där hon uteslutande visar lampor av ganska ovanliga snitt.

– Jag har samlat ihop idéer jag gått med ganska länge och när jag kunde få en tid för utställning på Drejeriet satte jag i gång.

Till vardags är hon en av de tre glasblåsarna i Storsjöhyttan och den nya utställningen visar flera sinsemellan olika delar.

Mest plats i rummet tar en magnifik taklampa som i konstruktionen påminner om en kristallkrona, bara att kristallerna är mörka glasbollar och kronan påminner om en svulstig rokokopjäs som svällt över alla breddar.

– Det är en gammal dröm att göra nåt riktigt maffigt, så det ville jag inte missa.

En annan idé kom när Anna-Lena läst högläste barnboken om Vildingarna, som kan sätta djupa spår hos mörkrädda barn. Kanske för att avdemonisera figurerna har hon gjort två snarlika gubbar som går att tända som lampor.

Under en glaskupa finns dessutom ett litet träd som strävar uppåt och är översållat med fåglar och inramat av ett citat av Torgny Segerstedt om fåglar och frihet.

Sist men inte minst visar hon en liten magisk låda där ett myller av små stavar eller knoppar strävar uppåt ur en enkel trälåda.

– Lådan har jag ärvt efter min pappas morfar som var snickare och jag har alltid velat gör något med den. Nu hittade hag en lösning där de här glasknopparna är belysta underifrån som jag är nöjd med.

– Dessutom är det kul att variera alla bruksföremål med konstverk, det behöver man få göra ibland.

Utställningen sammanfaller även med helgens KulTur, där Storsjöhyttan ingår och håller öppet hus i likhet med 70-talet andra hantverkare och konstnärer i hela länet.