Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna-Maria körade inför miljontals tv-tittare

/
  • Den 1 augusti 1987 har Anna-Maria hunnit fylla 16 år. Hon trivs hemma i Orrviken men säger till ÖP:s reporter:

Annons

schlager-EM. Redan vid 14 kallades Anna-Maria Hallgarn ”Orrvikens Carola” i ÖP, när hon för tredje året i rad spelade i Orrviken-revyn under Alf Perssons ledning.

Det var 1986 som Bengt Eriksson berättade om den blivande artisten i ÖP-bilagan Levande Livet med rubriken ”Anna Maria – 14 år och lokalrevyns stora stjärna”.

Han noterade att hon redan då lyftes fram som revyns verkliga primadonna och att det börjat viskas om Orrvikens Carola.

Anna-Maria Eriksson, som hon då hette, fick några år senare beröm även när riksdagsledamoten Marianne Stålberg (S) recenserade det årets nyårsrevy i Orrviken för ÖP:s räkning.

– En verkligt fin insats, noterade Stålberg.

Och i LT påpekade författaren Karl-Erik Johansson ytterligare något år senare att 18-åriga Anna-Maria Hallgarn i Orrviken-revyn ” visade prov på scenisk mångsidighet” – ”och gjorde det nära nog professionellt”.

I tisdags kväll klarade sig Malena Ernman och hennes fem körtjejer – varav Anna-Maria är en – igenom semifinalens nålsöga och i kväll går de ut som fjärde tävlande i Eurovision Song Contest i Moskva.

– Allt satt som det skulle under själva uppträdandet, men vi kommer förstås att gå igenom bildval och rörelser noga inför finalen, säger Anna-Maria.

I svenska medi er klagades det på ljudet i tisdags och enskilda tittare har menat att framtoningen var mjukare och rentav mesigare i Moskva än i den svenska uttagningen:

– Det har jag inte hört, största skillnaden är väl att vi inte har några killar i kören nu, säger Anna-Maria.

I en intervju i Aftonbladet i veckan har Malena Ernman förklarat körens sammansättning med att manliga sångare inte klarar de falsettoner som ingår i numret och att man därför valt att ha enbart kvinnliga sångare.

Anna-Maria Hallgarn tycker att inramningen i Moskva är professionell och att allt fungerat bra. Efter tisdagen har ensemblen haft två spelfria dagar innan de intensiva repetitionerna tar vid fredag och lördag.

Hon och de andra i teamet kom till Moskva förra lördagen och sedan dess har förberedelserna pågått intensivt:

– Jag blev tillfrågad i mars om att delta och sedan har vi hunnit repetera några gånger hemma i Sverige. Allt känns väldigt kul. Malena är en riktig stjärna och hon sjunger fantastiskt bra.

Så vad tror hon om själva tävlingen? Norge tippas allmänt som storfavorit?

– Svårt att säga. Men Norge är tveklöst poppis, norske sångaren talar dessutom ryska, så han går hem väldigt bra här lokalt.

Det norska numrets koreograf är en bekant till Anna-Maria:

– Han heter Mattias Karlsson, är från Mjölby och är gudfar till min son, det var jättekul att träffas.

Det har ryktats att den hårt ansatta ryska gayrörelsen kommer att försöka flytta fram sina positioner inför det internationella pressuppbådet, har ni fått några propåer att stödja dem i så fall?

– Inte vad jag hört.

Schlagermusik och divor är populära inom gayrörelsen?

– Många män här i schlagercirkusen är homosexuella, visst är det så. Och om det blir manifestationer till stöd för homosexuellas rättigheter ställer jag gärna upp, många av dem är utsatta.

Mer läsning

Annons