Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Olsson: Det här är makalöst!

Själv var hon en guldmakare i rekordmästerskapet i Turin 2006.

Nu ser Anna Olsson hur Johan & Co är på väg att skriva ny historia.

– Det längdlaget gör i Sotji är faktiskt lite svårt att förstå, säger hon.
Läser du ÖP via vår app? Klicka dig in i appens tv-avdelning och kategori "sport" för att se intervjun med Anna Olsson.

Precis som i fredagens silverlopp följde Anna dagens stafett tillsammans med familjen i Kramfors – pch redan några minuter in i sändningen var hon förstummad och imponerad.

Och skräckslagen:

– När ryssen trampar av skidan för Nelson så är det ju rena mardrömsscenariot ... det borde knäcka vilken OS-debutant som helst, säger Anna imponerat.

– Men jag är otroligt imponerad av hur cool Nelson var. Jag tror det här var hans allra första stafett i landslaget, jag tror inte ens att han kört någon VC-stafett ... och nu går han ut som startman i ett guldtippat lag. Man måste förstå vilken tuff situation det är.

– Och han sen kör han sönder fältet! Det är ju helt obegripligt bra. Lars Nelson ska ha mycket cred för det här guldet, säger Anna.

Sen fick hon se en toktrygg sträcka av Daniel Richardsson innan det var dags för maken Johan att göra sitt på den första fristilssträckan.

– Johan gör en jättebra insats, men det är nog inte så lätt att ha en galen Legkov som jagar bakom. Man ser ju att Johan går för fullt, ändå plockar Legkov hela tiden – det Legkov gör i dag är väl ungefär lika imponerande som det Kalla svarade för i går.

– Johan gör det bra som inte stressar upp sig – motsatsen har vi väl i Martin Jonsrud Sundby som helt gick in i väggen i sin jakt. Det han gör där är ju faktiskt att köra bort Norge från medaljstriden, säger Anna.

– Men det är så där när man kommer bort från planen man har, Norge hade så klart inte räknat med att hamna i ett sånt där jaktläge. Då är det lätt att göra nya misstag.

Och för Sveriges del var det raka motsatsen:

– Visst. Sverige är inne i ett flow, det verkar som de inte kan göra fel just nu.

– Och Markus Hellner var ju hur stabil som helst på sista sträckan ... han får det att se så mycket lättare ut än vad det egentligen är.

Vad säger du om Sveriges OS-hittills, du var ju själv med och tog guld i Turin som var nån form av rekord-OS. Men det här är väl snäppet värre?

– Utan tvekan. Det smällde till i Turin för längdlandslaget, sen gick det ännu bättre i Vancouver – vilket ingen hade kunnat tippa.

– Men det här är ju ännu värre. Tar längdlandslaget en medalj till så har de på egen hand klarat målet som SOK hade – målet för hela truppen alltså.

– Det här är makalöst, säger Anna.

Men snart är det slut på skidlivet för familjen Olsson – Johan har ju tydligt aviserat att han inte kommer att satsa vidare efter OS.

– Nej, han kommer absolut inte att göra någon mer sån här satsning med långa höghöjdsläger ... och skulle han få för sig att satsa mot Falun så krävs ju ingen sån satsning eftersom det går på låg höjd.

– Men han har ju inte koll på de medaljer han redan har, så varför ska han jaga nya.

Så du kommer inte att propagera för ett VM i Falun 2015?

– Ha, ha. Nja, när man nästan är ensamstående mamma så vet jag inte ... nej jag kommer inte att stå längst fram i den övertalningskampanjen.

Och det kommer nog inte Molly, 3, heller göra:

– Nej, hon längtar efter pappa nu, hon pratar redan om att få åka till flygplatsen och hämta honom, säger Anna.

Snart så Molly, pappa ska bara jobba lite till ...