Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna siktar på pallen – och hoppas få åka fler distanser

Det stundar huvudbry för Anna Olsson.
– Jag skulle helst vilja åka alla tre distanserna, men det är inte jag som tar ut laget, säger Anna som i dag är en av fyra svenska damerna i den individuella sprinten.

För några veckor sedan så var det teamsprinten som gällde till 100 procent för Åsarnaåkaren. Allt annat skulle vara bonus för 32-åringen från Östersund.

Men formstarka Anna har med tiden vuxit fram som en av det svenska damlagets starkaste kort. Tolfteplaceringen i den inledande klassiska VM-milen lovade mer, och själv är Anna tämligen säker på att den fina formen har vuxit till sig ytterligare något snäpp sedan dess.

– Det loppet gjorde nog bara gott för mig. Jag behöver de här tuffa traditionella loppen för att jag ska bli starkare, säger Anna från ett för dagen regnigt Liberec.

VM-programmet med Olssons tre favoritdistanser tre dagar i följd sätter naturligtvis lite myror i huvudena både på Anna och förbundskaptenerna Abrahamsson och Ingesson.

– Det är ju extremt tufft att åka både sprint, teamsprint och stafett. Som det verkar nu så blir det nog så att ingen av oss tjejer åker mer än två av dessa distanser, säger Anna och fortsätter i nästa andetag.

– Men blir jag uttagen så åker jag självklart alla tre.

– Det går inte att välja och det är inte jag som tar ut laget. Men just nu laddar jag för sprinten och det är bäst att ta ett lopp i taget, säger Anna lite diplomatiskt efter en kort funderare.

svenska damerna har stabiliserats och Anna säger att lagkompisarna verkar pigga efter omständigheterna. Den konkurrenssituation i kombination med det tighta tävlingsprogrammet gör det knappast lättare för förbundskaptenerna.

Men i går handlade det som sagt om fokus på dagens individuella sprint. Det innebar massor av skidtestning i ett vädermässigt sett nyckfullt Liberec där snön under måndagen hade förvandlats till regndroppar.

– Enligt pronoserna så ska det bli varmare, mer regn än snö i alla fall. Men man vet aldrig vad det blir för vädret är oerhört nyckfullt här och kan ändra sig så himla fort, säger Anna som tycker sig ha hittat rätt par skateskidor inför sprinten.

– Den innehåller tre rejält tuffa backar och är faktiskt lite annorlunda än vad man är van vid i sprintsammanhang. Men jag tror att den passar mig bra och det ska bli roligt att åka den.

Glädjen är uppenbar, trots de lite dystra vädermässiga förutsättningarna, hos Anna. Och hon siktar på pallen.

– Helt klart är en medalj min målsättning. Jag missade knappt finalen i Valdidentro och sen dess tycker jag att formen har blivit ännu bättre. Är man sen i a-final så kan man lika gärna bli etta som sexa, så tätt är det, slutar en laddad Anna Olsson.