Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna-Sofia Persdotter i Sikås målar inför Kul Tur

Snart är det dags för Kul Tur. En helg då slöjdare, konsthantverkare och konstnärer bjuder in till sina ateljéer och verkstäder. I Sikås målar Anna-Sofia Persdotter för fullt in i det sista, nu ser hon fram emot många spännande möten.

2-3 maj är det dags för årets Kul Tur. Det var 2011 som helgen med öppna ateljéer och verkstäder startade på initiativ från konstnären Åsa Marie Hedberg, boende i Hammerdal. I länet kommer 83 slöjdare, konsthantverkare och konstnärer hålla öppet mellan klockan 11-16. I Strömsunds kommun har man möjlighet att besöka Kaj på Höjda, Leif Jonsson, Åsa Marie Hedberg, Runar Englund, Anna–Sofia Persdotter. För Anna–Sofia Persdotter är det tredje året hon deltar. Hemma på Lustiggården i Sikås har hon ett rum permanent inrett som galleri, men till Kul Tur helgen har hon även gjort om vardagsrummet till galleri genom att bära ut möbler och montera ny belysning.

– Det ska kännas som ett riktigt galleri, säger hon och fortsätter:

– I fjol var det väldigt populärt, jag är jättenöjd. Närmare trettio personer kom förra året och det är bra för att vara här i Sikås, tycker jag.

I år hoppas hon på många besökare, nya spännande människor, intresserade av måleriets hantverk.

– Det är fina möten, många stannar och jag brukar bjuda på fika. Mötena är lika viktiga som utställningen. Det är också en chans att prata med folk i byn, det blir en mötesplats, säger Anna-Sofia.

Hon målar i olja, akryl och akvarell. Motiven varierar.

– Jag känner mest för att måla symboliska bilder men målar även natur, djur och människor. Jag vill inte fastna i något fack.

Till Kul Tur -helgen har hon en handfull nya verk. Men hon vet inte än, det kan bli fler.

– Jag vill inte hänga upp något jag inte är nöjd med. Det kan ta tid innan jag är nöjd, säger hon.

Utställningen är ett sätt att förvalta gården. De flesta av målningarna är till salu, men inte alla.

– Den här är det ingen som går hem med, säger Anna–Sofia Persdotter och fortsätter måla på en väggmålning vid hallen.