Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna-Stinas snöprotest mot uranbrytning

KONST. I helgen gjorde konstnären Anna-Stina Örn, med rötter i Östersund, flera konstverk i snö som protest mot provborrningarna efter uranbrytning i Oviken.

– Det är en ganska spontan grej, men jag kände att jag måste reagera. Provborrningar och tankarna på brytning är så fel.

Under lördagen gjorde hon flera bilder – mandalas – i snön både i Badhusparken, i Kyrkparken samt nedanför Rådhuset:

– Förhoppningen är att mina mandalas ska skänka eftertanke och kontemplation. Visserligen har det töat väldigt mycket de senaste dagarna, men kanske någon hann se dem.

Bilderna har symbolen för radioaktivitet i mitten samt den kemiska beteckningen för uran.

Mandala är sanskrit för cirkel eller krets och är ett magiskt diagram, oftast i cirkelform med symbolisk betydelse i hinduisk men framför allt i buddhistisk religion.

Mandalan kan till exempel tecknas med riskorn på marken, ritas på papper, ristas på metall; mest kända är mandalaframställningar på tibetanska tygrullar.

– Jag hade akrylfärg för att den skulle finnas kvar på snötäcket

Anna-Stina förklarar att den röda färgen i mandalan renar från begär och den vita färgen renar från okunnighet.

– Samtidigt som mandalan drar till sig det, strålar den ut och skänker livskraft till dem som passerar och till den jämtländska naturen.