Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna-Stinas snöprotest mot uranbrytning

KONST. I helgen gjorde konstnären Anna-Stina Örn, med rötter i Östersund, flera konstverk i snö som protest mot provborrningarna efter uranbrytning i Oviken.

Annons

– Det är en ganska spontan grej, men jag kände att jag måste reagera. Provborrningar och tankarna på brytning är så fel.

Under lördagen gjorde hon flera bilder – mandalas – i snön både i Badhusparken, i Kyrkparken samt nedanför Rådhuset:

– Förhoppningen är att mina mandalas ska skänka eftertanke och kontemplation. Visserligen har det töat väldigt mycket de senaste dagarna, men kanske någon hann se dem.

Bilderna har symbolen för radioaktivitet i mitten samt den kemiska beteckningen för uran.

Mandala är sanskrit för cirkel eller krets och är ett magiskt diagram, oftast i cirkelform med symbolisk betydelse i hinduisk men framför allt i buddhistisk religion.

Mandalan kan till exempel tecknas med riskorn på marken, ritas på papper, ristas på metall; mest kända är mandalaframställningar på tibetanska tygrullar.

– Jag hade akrylfärg för att den skulle finnas kvar på snötäcket

Anna-Stina förklarar att den röda färgen i mandalan renar från begär och den vita färgen renar från okunnighet.

– Samtidigt som mandalan drar till sig det, strålar den ut och skänker livskraft till dem som passerar och till den jämtländska naturen.